HomeHL-EconomyBundesbank για Ελλάδα: «Ναι» σε μεγάλα πλεονάσματα, «όχι» σε ελάφρυνση χρέους

Bundesbank για Ελλάδα: «Ναι» σε μεγάλα πλεονάσματα, «όχι» σε ελάφρυνση χρέους

Μηνιαίο δελτίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;». Αυτό διερωτάται στο μηνιαίο δελτίο της η Bundesbank που ουσιαστικά τάσσεται υπερ του ESM και εναντίον του ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή μιας ευρείας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στο παρελθόν, ορισμένες χώρες το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αναφέρει.

Με αυτό τον τρόπο η Bundesbank στηρίζει το έγγραφο του ESM που διέρρευσε πριν από λίγες ημέρες και αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, τότε οι πιστωτές της δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, επέμεινε ξανά και ξανά ότι το Ταμείο δεν άλλαξε τις θέσεις του στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της ανάγκης ελάφρυνσής του, αλλά στην πραγματικότητα ήδη μετατόπισε τους στόχους του στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ράις θύμισε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν από την έγκριση της από το Δ.Σ. του ΔΝΤ, αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαίο όπως υπάρχει σαφήνεια για το θέμα του χρέους.

Από την πλευρά της η Bundesbank θεωρεί ότι η άποψη πως οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος θα μειωθούν πρέπει να αποφευχθεί και πως η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στο δελτίο επισημαίνει επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τονίζει ότι το Eurogroup έχει συζητήσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και τη μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.

«Προκειμένου να μπορέσει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος, έπρεπε να συμφωνηθούν τώρα μέτρα για το 2018 και, ιδιαίτερα, μέτρα για τους φόρους και τις συντάξεις για το 2019 και το 2020» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση