HomeΚΟΣΜΟΣUNICEF: Τουλάχιστον 200 παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα

UNICEF: Τουλάχιστον 200 παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα

Προσπαθώντας να φτάσουν στις Ιταλικές ακτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 200 παιδιά πέθαναν στην επικίνδυνη μεταναστευτική διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία μέχρι στιγμής τη χρονιά αυτή – πάνω από ένα παιδί την ημέρα – σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της UNICEF. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τους θανάτους παιδιών εμφανίζονται καθώς οι ηγέτες των χωρών της G7 συνέρχονται στη Σικελία, μια σημαντική τοποθεσία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα για το 2017 δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, παίρνουν την επικίνδυνη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου για να φτάσουν στην Ευρώπη, παρά τους εγγενείς κινδύνους του ταξιδιού. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 23ης Μαΐου, περισσότεροι από 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης – αύξηση 44% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 5.500 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά – αύξηση 22% από το 2016 – τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 92% όλων των παιδιών που φθάνουν στην Ιταλία μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου.

«Περισσότερα παιδιά τολμούν να κάνουν  τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου για να φτάσουν στην Ιταλία, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά κυριολεκτικά πεθαίνουν για να φτάσουν εκεί», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Justin Forsyth. «Ένας αριθμός ρεκόρ 26.000 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών έφτασε στην Ιταλία το περασμένο έτος, αλλά εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις, αυτό το ρεκόρ θα ξεπεραστεί κατά πολύ το 2017. Αυτό δεν είναι ένα ρεκόρ για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, αλλά μια υπενθύμιση της συλλογικής μας αποτυχίας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών».

Νωρίτερα, πριν από τη διάσκεψη κορυφής της G7, τα παιδιά, οι εθελοντές, η Ιταλική Ακτοφυλακή και εκπρόσωποι της UNICEF συμμετείχαν σε μια συμβολική διάσωση χάρτινων βαρκών για να τιμήσουν τα χιλιάδες παιδιά που διακινδύνευσαν τη ζωή τους διασχίζοντας την Κεντρική Μεσόγειο και να στείλουν ένα μήνυμα προς την G7 να αναλάβει δράση για την προστασία των παιδιών που μετακινούνται.

Τουλάχιστον 36.000 από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασώθηκαν από τον Ιανουάριο βρίσκονται στη Σικελία, ενώ η Ιταλική Προεδρία της G7 έχει θέσει το μεταναστευτικό ως προτεραιότητα στις φετινές συνομιλίες.

«Η Σικελία στέκεται ως σύμβολο ελπίδας για τα ξεριζωμένα παιδιά που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, αλλά είναι επίσης και ο τελικός προορισμός ενός εξαιρετικά επικίνδυνου ταξιδιού που έχει κοστίσει τη ζωή σε πολλά παιδιά στην διαδρομή αυτή», δήλωσε ο Forsyth. «Αρμόζει λοιπόν οι ηγέτες της G7 να συναντώνται σε ένα τόπο γεμάτο συμβολισμό και νόημα για μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας. Αυτή είναι η στιγμή τους να επιδείξουν αληθινή ηγεσία με την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου πολιτικής που θα κρατήσει ασφαλή τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες».

Στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής της G7, η UNICEF συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της G7 στις πρωτεύουσες τους, προτρέποντάς τους να υιοθετήσουν την Ατζέντα των έξι σημείων για Δράση της UNICEF για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Η Ατζέντα περιλαμβάνει:

  1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
  2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.
  3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.
  4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.
  6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Εκτός από την Ατζέντα Δράσης, η UNICEF ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία που προτρέπει το κοινό να σταθεί αλληλέγγυο με τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών που ξεριζώνονται από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχεια. Η καμπάνια «#AChildIsAChild», που με μια μεγάλη πινακίδα στο κέντρο της Ταορμίνα με το μήνυμα «Ηγέτες της G7, προστατέψτε τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες», έχει μέχρι στιγμής υποστηριχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Τη σχετική εκστρατεία υποστηρίζει και η UNICEF Ελλάδος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε περισσότερα για την εκστρατεία και τη σχετική έκθεση της UNICEF «Ένα Παιδί είναι Παιδί: Προστατεύοντας τα παιδιά σε κίνηση από τη βία, την παρενόχληση και την εκμετάλλευση» στο bit.ly/2qixdwL

Διαφήμιση
Διαφήμιση