HomeHL-WorldΑναστασιάδης: Να ανταποκριθεί θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά στην πρόταση μου

Αναστασιάδης: Να ανταποκριθεί θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά στην πρόταση μου

Ομιλία του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση που υπέβαλε προκειμένου η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού να προχωρήσει, εξέφρασε εκ νέου ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, για την 241η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Όπως είπε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη συγκυρία στη διαπραγματευτική διαδικασία, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι η πρότασή του έχει ως μοναδικό στόχο την αποτροπή ενός παρατεταμένου αδιεξόδου.

Η πρόταση, πρόσθεσε, είναι απόλυτα συνεπής με αυτό που συμφωνήθηκε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως καταγράφηκε στα ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών της 1ης Δεκεμβρίου 2016, αμέσως πριν από τη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη και της 1ης Φεβρουαρίου στην Κύπρο.

Αφού ανέλυσε λεπτομερώς τι περιλαμβάνει η πρόταση για να οδηγηθούμε στη Γενεύη και σε μια νέα Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση, την οποία χαρακτήρισε δημιουργική, θα μας επιτρέψει να άρουμε το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να καθορίσουμε τις παραμέτρους, μέσω μιας διαδοχικής προσέγγισης και εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση του διαλόγου, να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα, να εγκαταλείψουμε οποιεσδήποτε απαράδεκτες απαιτήσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν με κανέναν τρόπο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως έχει πει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, λαμβάνοντας υπόψη τα πολυάριθμα εκκρεμή ζητήματα και τις σημαντικές διαφορές που διαχωρίζουν τις δύο πλευρές σε μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων σχετικά με τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος στις οποίες έχουμε εξαντλήσει το διάλογο, η αναπαραγωγή παλαιών πρακτικών και εμπειριών, όπως οι συναντήσεις του Mont Pelerin και της Γενεύης, θα οδηγήσουν μια νέα Διάσκεψη σε αποτυχία.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στάση αρχών και την ακλόνητη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό και τη σημαντική συμβολή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ίδιος προσωπικά παραμένουν απολύτως προσηλωμένοι και θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για την επίτευξη λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τα οφέλη από μια λύση στο Κυπριακό όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα, θα συνεχίσουν να ασκούν την επιρροή της στην Τουρκία για να συμβάλει στη διαδικασία με απτά αποτελέσματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί σταθερός και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του διαλόγου μας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Ιουνίου».

Αναφέρθηκε στην παρουσία και εμπλοκή των αμερικανικών εταιρειών Noble και Exxon-Mobil στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Αυτό, είπε αποτελεί μια νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις και απτή ένδειξη εμπιστοσύνης στο ρόλο της Κύπρου ως αξιόπιστου περιφερειακού παράγοντα με σταθεροποιητικό ρόλο σε μια κατά τα άλλα ασταθή περιοχή.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση