HomeCity Guide«Εξορίες Γλώσσας» του Κώστα Νασίκα

«Εξορίες Γλώσσας» του Κώστα Νασίκα

Παρουσιάζεται την Πέμπτη στο Πολύκεντρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα σημαντικό και επίκαιρο βιβλίο με τίτλο Οι «Εξορίες γλώσσας» (εκδόσεις Γαβριηλίδη) θα παρουσιαστεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2) την Πέμπτη 25 Μαΐου 2016 και ώρα 20.00. Συγγραφέας ο παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής ο Κώστας Νασίκας,  με αξιοσημείωτο κλινικό και συγγραφικό έργο στην Γαλλία και στην Ελλάδα.

Μέσα από λογοτεχνικά έργα κυρίως του Πάουλ Τσέλαν αλλά και άλλων που έχουν βιώσει τον ναζισμό και τις επιπτώσεις του στην ζωή τους, αλλά και με παραδείγματα από ψυχαναλυτικές συνεδρίες, ο Κώστας Νασίκας περιγράφει τις περιπέτειες της γλώσσας, θέτοντας ουσιαστικά ερωτήματα πάνω στην χρήση της είτε από καθεστώτα είτε από άτομα. Έχοντας ως αφετηρία το ιστορικό παράδειγμα του Ναζισμού και του Ολοκαυτώματος (Σοά στα εβραϊκά, όπως προτείνει να ονομάζεται ο συγγραφέας), αλλά και από την ψυχανάλυση, αναφέρεται κυρίως σε δύο εξορίες. Η πρώτη αφορά την εξορία της γερμανικής γλώσσας από τον ίδιο το λαό της, την αλλοίωση της δηλαδή από τους Ναζί. Σκοπός, ο έλεγχος της σκέψης και της ύπαρξης του ατόμου και η υποταγή του στην Ναζιστική μηχανή. Η δεύτερη εξορία αφορά τον εκτοπισμό του ανθρώπου από την ίδια του τη γλώσσα όταν το ψυχικό τραύμα είναι τόσο καταστροφικό ώστε οι λέξεις που θα μπορούσαν να χτίσουν έναν δρόμο προς την αφήγηση του, μια διέξοδο προς έναν κοινό τόπο με τον άλλο, δεν υπάρχουν. Κι έτσι το τραύμα παραμένει άφατο. Εδώ η ψυχανάλυση μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο.

Το βιβλίο »Εξορίες γλώσσας» είναι ένα σημαντικό έργο στο οποίο ο συγγραφέας κινείται με χαρακτηριστική άνεση στον κοινό  τόπο μεταξύ ιστορίας, κοινωνιολογίας, γλωσσολογίας, λογοτεχνίας και ψυχανάλυσης. Ειδικά στις μέρες μας όπου η παγκοσμιοποίηση απειλεί με αφανισμό τα «μικρά» έθνη, τις «μικρές» γλώσσες,  προς όφελος των «μεγαλύτερων», ενώ διάφορες ιδεολογίες και η κυρίαρχη οικονομίστικη αντίληψη συρρικνώνουν τη γλώσσα και κατ’ επέκταση την ύπαρξη, το βιβλίο του Κώστα Νασίκα ωριμάζει τη σκέψη του αναγνώστη προς την προστασία της Ελληνικής γλώσσας από την αλλοίωση που ήδη υφίσταται, από διάφορες πλευρές.

Ο Κώστας Νασίκας είναι παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής, μέλος της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (APF). Το πρώτο του πτυχίο στην ιατρική το πήρε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης πτυχίο φιλοσοφίας και εθνολογίας (Πανεπιστήμιο Lyon1). Σήμερα ζει στη Γαλλία, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Lyon1 και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του «Οίκου του Εφήβου» της Λυών. Τα τελευταία χρόνια οργανώνει το ερευνητικό εργαστήρι με τίτλο «Χώροι (ανα)δημιουργίας της γλώσσας (Fabriques de la langue)», όπου συμμετέχουν γλωσσολόγοι, λογοτέχνες και ψυχαναλυτές.  Στην πόλη μας τον γνωρίσαμε το 2002 με μια δική του  έκθεση ζωγραφικής που είχε τίτλο »Πρωτογραφές».

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στη Γαλλική γλώσσα. Πολλά άρθρα του επίσης έχουν δημοσιευτεί στο γαλλικό και τον ελληνικό τύπο.

Το βιβλίο «Εξορίες γλώσσας» είναι το πρώτο του βιβλίο που μεταφράζεται στα ελληνικά. Θα παρουσιαστεί από τους: Βάνα Λυδάκη ιατρός, συγγραφέας και Μανώλης Στεφανουδάκης, κλινικός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής. Θα παρευρίσκεται και ο συγγραφέας του βιβλίου ο οποίος θα πάρει τον λόγο και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση