HomeHL-WorldΒανδάλισαν μνημείο με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην Κωνσταντινούπολη

Βανδάλισαν μνημείο με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην Κωνσταντινούπολη

Η είδηση απασχόλησε τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ζημιές προκλήθηκαν στο μνημείο το οποίο ανεγέρθη στη μνήμη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, σε πάρκο της περιοχής Μπεϊλικντουζού στην Κωνσταντινούπολη και απεικονίζει το στιγμιότυπο από την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις έντονες αποδοκιμασίες στα εγκαίνια, την περασμένη Παρασκευή, λόγω της περίληψης στο μνημείο δίπλα από το όρθιο άγαλμα του Ντενκτάς, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να κάθεται μαζί με τον Φαζίλ Κιουτσιούκ, τον Ραούφ Ντενκτάς και τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ, σήμερα ανακαλύφθηκε ότι άγνωστοι έσπασαν τα πρόσωπα του Αρχιεπισκόπου και του Κιουτσιούκ.

Η είδηση απασχόλησε τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Κίπρις στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι η εκστρατεία εναντίον της περίληψης της μορφής του Μακάριου στο μνημείο είχε ξεκινήσει από μέλη του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.

«Δεν είναι τέχνη αυτό. Πίσω από την τέχνη κρύβεται η εχθρότητα εναντίον των Τούρκων. Το άγαλμα αυτό πρέπει να φύγει από δω» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος της επαρχιακής οργάνωσης «εθνικών εστιών», Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ.

Τον δημιουργό του μνημείου υπερασπίστηκε η κόρη του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Βανγκιόλ, γράφοντας στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την ιστορία. «Στο τέλος και ο Μακάριος έζησε στην Κύπρο και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα εκεί».

Πηγή: philenews

Διαφήμιση
Διαφήμιση