HomeHL-WorldΟι τζιχαντιστές σκότωσαν παιδιά στο Μάντσεστερ – Στο δρόμο ο στρατός

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν παιδιά στο Μάντσεστερ – Στο δρόμο ο στρατός

Βρετανός λιβυκής καταγωγής ο δράστης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εδώ και αρκετό καιρό ο θρησκευτικός πόλεμος των τζιχαντιστών έχει ξεφύγει από τα όρια της Μέσης Ανατολής και έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, με αρκετές πόλεις να βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο το φρικτό πρόσωπο της τρομοκρατίας.

Το τελευταίο όμως παράδειγμα, αυτό του Μάντσεστερ, δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος και οι «στρατιώτες» του δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και σε εφήβους ή παιδιά, προκειμένου να σπείρουν τον τρόμο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Manchester Arena, τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν και 119 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων, 12 παιδιά κάτω των 16 ετών βρίσκονται ανάμεσα στα 59 θύματα, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά την επίθεση.

«Δώδεκα παιδιά έχουν διακομιστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ… Τα άλλα νοσοκομεία δέχθηκαν κυρίως ενηλίκους και υπάρχουν επίσης τραυματίες που μπορούσαν να περπατήσουν, που θα έχουν πάει σε διάφορα κέντρα, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να είναι παιδιά» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντκλιφ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων North West.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ιατρικής και Κοινωνικής Περίθαλψης του Μάντσεστερ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί τραυματίες, που φέρουν σοβαρά τραύματα: «Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων με πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα που βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και που θα βρίσκονται στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και η 8χρονη Αγγλοκύπρια, Saffie Rose Roussos, καθώς ο θείος της ενημέρωσε ότι το άτυχο κοριτσάκι βρίσκεται μεταξύ των νεκρών της επίθεσης. Λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό αναγνωρίστηκε και το πρώτο θύμα της επίθεσης, η Georgina Callander, ένα κοριτσάκι που λάτρευε την τραγουδίστρια και την ακολουθούσε στις συναυλίες της.

Το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων συνεχίζεται, καθώς πληροφορίες από το Μάντσεστερ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί μόλις τρία.

«Κόκκινος» συναγερμός στην Βρετανία

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία σε «κρίσιμο», μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Η βρετανή πρωθυπουργός δεν απέκλεισε νέο τρομοκρατικό χτύπημα και ανκοίνωσε ότι ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού σε «κρίσιμο». Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που το επίπεδο ασφαλείας αναβαθμίζεται σε «κρίσιμο».

Η Μέι, επίσης ανακοίνωσε ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων – αντί για ένοπλους αστυνομικύς – θα φρουρούν πλέον κτίρια που μπορεί να αποτελούν δυνητικά στόχους ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπτύσσεται στρατός σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία και σημαίνει ότι εκτιμάται πως επίκειται τρομοκρατική επίθεση και τίθενται σε εφαρμόγη τα υψηλότερα μέτρα ασφαλείας.

Ανέλαβε την ευθύνη το ΙΚ – 22χρονος Βρετανός λιβυκής καταγωγής ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης στο Μάντσεστερ ταυτοποιήθηκε, όπως επιβεβαίωσαν οι βρετανικές αρχές, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο βομβιστής, Βρετανός λιβυκής καταγωγής, είχε ταξιδέψει από το Λονδίνο προς το Μάντσεστερ με τρένο.

Σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, οι γείτονές του σχολίασαν ότι το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει ύποπτη συμπεριφορά.

O Σαλμάν Αμπεντί γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1994, από γονείς Λίβυους πρόσφυγες που ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγουν από το καθεστώς του Καντάφι.

Σύμφωνα με την Telegraph, η μητέρα του Samia Τabbal, 50 ετών, και ο πατέρας Ramadan Abedi, γεννήθηκαν στη Λιβύη αλλά φαίνεται ότι έχουν μεταναστεύσει στο Λονδίνο πριν μετακομίσουν στην περιοχή Fallowfield του νότιου Μάντσεστερ, όπου έχουν ζήσει για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο Μάντσεστερ, ότι ολόκληρη η οικογένεια -εκτός από τους δύο μεγαλύτερους γιους- επέστρεψε πρόσφατα στη Λιβύη.

Παράλληλα με την ταυτοποίηση του δράστη, η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαίωσε τη σύλληψη ένος άνδρα ηλικίας 23 ετών σε σύνδεση με την επίθεση, ενώ οι βρετανικές αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση σε προάστιο του νότιου Μάντσεστερ, το οποίο είναι γνωστό για την πολυπολιτισμική σύνθεσή του. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη σε οικία στο Φάλοουφιλντ, όπου φέρεται να κατοικούσε ο δράστης. Οι γείτονες σχολίασαν ότι δεν γνώριζαν πολλά για τους ενοίκους του σπιτιού, καθώς εκεί διέμεναν αρκετά άτομα.

Πάντως την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα ανέλαβε το απόγευμα της Τρίτης το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που πρόσκειται στην οργάνωση.

Στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται πως ένας «από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος» κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε. Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί επίσης ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.

Ανδρας με μαχαίρι και ρόπαλο ματαίωσε την αγρυπνία στο Μπέρμιγχαμ

Για προληπτικούς λόγους η αστυνομία σταμάτησε την αγρυπνία στο Μπέρμιγχαμ καθώς συνέλαβε έναν άνδρα που είχε μαζί του ένα μαχαίρι και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Όταν συνελήφθη και ενώ οι αστυνομικοί του είχαν φορέσει χειροπέδες, ο άνδρας φώναζε μόλις λίγα μέτρα από το σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα στην πλατεία Βικτώρια για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Ο άνδρας απομακρύνθηκε ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας φώναζε από μακριά, πριν καν πλησιάσει στο σημείο της αγρυπνίας.

Η αστυνομία ωστόσο, αναγκάστηκε να σταματήσει την αγρυπνία και να εκκενώσει την πλατεία προληπτικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αστυνομία του West Midlands Ντέιβιντ Τόμσον.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση