HomeHL-SportsTι είδαμε στο φάιναλ φορ της Πόλης

Tι είδαμε στο φάιναλ φορ της Πόλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Του Ευθύμη Φασουλάκη

Την Κυριακή 21/5, με τον μεγάλο τελικό, ανάμεσα στην Φενερμπακτσέ και τον Ολυμπιακό, που ανέδειξε νικητές τους Τούρκους, με 80-64, ολοκληρώθηκε η φετινή σεζόν για την Ευρωλίγκα.

Μια σεζόν με ιδιαιτερότητες, καθώς , εφαρμόστηκε πρώτη φορά, με ιδιαίτερη επιτυχία, ο μαραθώνιος των 30 αγωνιστικών, που μας κράτησε το ενδιαφέρον ζωντανό όλη τη χρονιά.

Οι 4 καλύτερες ομάδες της σεζόν, Φενερμπακτσέ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης, αναμετρήθηκαν και από τα αποτελέσματα των αγώνων, βγήκαν μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

  • Η Φενερμπακτσέ, φορμαρίστηκε στο καταλληλότερο σημείο της χρονιάς, όπου ευτύχησε να είναι παράλληλα και πλήρης και απαλλαγμένη από τους τραυματισμούς που την ταλαιπώρησαν.
  • Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παρά το ακριβό της ρόστερ, πλήρωσε την έλλειψη καθαρού μυαλού, για άλλη μια φορά απέναντι στον Ολυμπιακό που εν πολλοίς οφείλεται στην έλλειψη του παίκτη-ηγέτη που θα την οδηγήσει στην επιτυχία. Οι Τεόντοσιτς-Ντε Κολό, την οδήγησαν στον τίτλο πέρυσι, αλλά παρότι είναι πυρηνικά όπλα στην επίθεση, δεν είναι αρκετοί όταν η κατάσταση απαιτεί καθαρό μυαλό.
  • H Ρεάλ, παρά την πολύ καλή της χρονιά, στην κανονική περίοδο, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά λίγη, στα μεγάλα ραντεβού. Στον ημιτελικό κόντρα στην Φενέρ, ουσιαστικά, μόνο οι Γιουλ και Κάρολ προσπάθησαν. Με 2 παίκτες δεν νικάς εύκολα, ομάδα του Ομπράντοβιτς.
  • Ο Ολυμπιακός, στον τελικό, πλήρωσε αφενός, την υπερπροσπάθεια του παιχνιδιού με την ΤΣΣΚΑ και αφετέρου, την αδυναμία του να ανταπεξέλθει στην εκπληκτική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η Φενερμπακτσέ που είχε και την δύναμη της έδρας να της δίνει παραπάνω ώθηση.
  • Αποδείχθηκε περίτρανα, το πόσο άτυχος, ήταν ο Παναθηναϊκός, που κληρώθηκε με τους Τούρκους, στα προημιτελικά. Οι Πράσινοι, έπεσαν πάνω σε μια ομάδα, που ήταν πλήρης, διψασμένη για διακρίσεις και καθοδηγούταν από τον καλύτερο προπονητή στην Ευρώπη. Έτσι το πλεονέκτημα έδρας, ήταν πολύ λίγο για να κρατήσει αυτήν την ομάδα, εκτός φάιναλ φορ.

 

Στο φάιναλ φορ αυτό, φάνηκε ότι η ομαδική δουλειά και η καθοδήγηση από τον πάγκο, είναι σημαντικότερη από την ατομική ικανότητα, κάποιων παικτών που είναι ηγέτες στις ομάδες τους.

 

Έτσι, η φοβερή εμφάνιση του Γιουλ στον ένα ημιτελικό και του Σπανούλη στον άλλο και η προσπάθεια των Ντε Κολό και Τεόντοσιτς, δεν ήταν αρκετή για να φέρουν σε καμία από αυτές τις ομάδες τον τίτλο.

 

Αντιθέτως, η μαεστρική καθοδήγηση της Φενερμπακτσέ, από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με έναν κορμό 6-7 παικτών να παίρνουν την ομάδα από το χέρι και να την οδηγούν στην κατάκτηση του τροπαίου.

 

Επιπλέον, επιβραβεύτηκε , μετά από τόσα χρόνια, η επένδυση, τεράστιων μπάτζετ από τις Τούρκικες ομάδες, που έβλεπαν, δεκάδες εκατομμύρια, να ξοδεύονται χωρίς να μπορούν να φέρουν διακρίσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Και αυτό, είναι το μόνο που λείπει, από τις Ελληνικές ομάδες για να επιστρέψουν στην κορυφή. Γιατί και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, έδειξαν ότι μπορούν να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο, και με σωστότερες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και λίγο παραπάνω τύχη, είναι πιθανό να το πετύχουν.

 

Αυτά μας έδειξε το φάιναλ φορ της Πόλης, που ήταν το καταλληλότερο κλείσιμο σε μια εντυπωσιακή χρονιά για την Ευρωλίγκα, με τον άρχοντα των δακτυλιδιών Ζέλικο Ομπράντοβιτς, να επιστρέφει στον θρόνο του.

 

Έργο των μεγάλων ομάδων ανά την Ευρώπη, είναι να τον ρίξουν από κει, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο και καθιστά την επόμενη χρονιά πολύ ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη , όσον αφορά το θέαμα.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση