HomeHL-9Σενάρια αναβάθμισης της Σούδας μετά την κρίση για το Ιντσιρλίκ

Σενάρια αναβάθμισης της Σούδας μετά την κρίση για το Ιντσιρλίκ

Τα σενάρια για περαιτέρω αξιοποίηση αναθερμαίνει η κρίση Τουρκίας- συμμάχων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα σενάρια περαιτέρω ανάδειξης και μεγαλύτερης αξιοποίησης των νατοϊκώνεγκαταστάσεων της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις αναθερμαίνει η συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και στους συμμάχους της σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το ζήτημα της βάσης του Ιντσιρλίκ περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των πρόσφατων συνομιλιών Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ενώ έδωσε αφορμές για νέα μετωπική σύγκρουση της Γερμανίας με την Τουρκία με δηλώσεις, σε υψηλούς τόνους της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, τα σενάρια περαιτέρω ανάδειξης και μεγαλύτερης αξιοποίησης των νατοϊκώνεγκαταστάσεων της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις αναθερμαίνει η συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και στους συμμάχους της σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πηγές αναφέρουν στην ”Κ” ότι επί πρακτικού επιπέδου η βάση της Σούδας ήδη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν και, μάλιστα, επεκτείνεται διαρκώς.

Ένα σκέλος της πολύ έντονης αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα αυτήν την εποχή είναι οι πολύ πυκνές συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν μονάδες των ΗΠΑ με ελληνικές ειδικές δυνάμεις και όχι μόνο.

Σε πολιτικό -αλλά και ουσιαστικό’ επίπεδο απομένει η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement -MDCA) για πέντε -ή και περισσότερα- χρόνια, αντί της ετήσιας ισχύος που έχει αυτήν την στιγμή.

Στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας, και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Οπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος ενώ έχει τεράστια στρατηγική και πρακτική σημασία η βάση της Σούδας την οποία όπως λέει «χρησιμοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν».

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός πρεσβευτής Τζεφ Πάιατ ζητούσε και αυτός την επέκταση της αμερικάνικης βάσης της Σούδας. Η βάση του Ιντσιρλίκ, η μεγάλη τουρκική βάση στη Βόρεια Τουρκία στην οποία φιλοξενούνται αμερικανικά αεροσκάφη και πυρηνικοί πύραυλοι. Πολλοί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που έγιναν κατά του ISIS ξεκίνησαν από τη συγκεκριμένη βάση.

Την τελευταία περίοδο ωστόσο η Άγκυρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη βάση ως μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα αλλά και τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αρνηθεί σε μια ομάδα βουλευτών της Γερμανίας να την επισκεφθούν. Η άρνηση προκάλεσε την οργή της Άνγκελα Μέρκελ η οποία φέρεται να είπε στους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία δεν μπορεί να είναι έρμαιο στα καπρίτσια της τουρκικής ηγεσίας. Πρότεινε δε ως εναλλακτική επιλογή τη χρήση αεροπορικής βάσης στην Ιορδανία. «Μόνοι τους ήθελαν να έρθουν, δεν θα τους ικετεύσουμε. Αν θέλουν να φύγουν θα τους πούμε και στο καλό», απάντησε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.

H βάση του Ιντσιρλίκ

Η βάση του Ιντσιρλίκ δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η Τουρκία εντάχθηκε το 1952 στο ΝΑΤΟ, η βάση εξελίχθηκε σε κρίσιμο στρατηγικό σημείο για τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ καθότι απείχε μια ώρα από τα εδάφη της ΕΣΣΔ.

Να σημειωθεί πως η βάση του Ιντσιρλίκ είναι η μεγαλύτερη αποθήκη οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ωστόσο, ήδη πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο, είχαν αρχίσει να υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία αναφορικά με τον τρόπο χρήσης της βάσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση