HomeΕΛΛΑΔΑΓεννηματά: Μόνο με κυβέρνηση ευρείας στήριξης θα σπάσουμε τα μνημόνια

Γεννηματά: Μόνο με κυβέρνηση ευρείας στήριξης θα σπάσουμε τα μνημόνια

«Κυβέρνηση πολιτικής απάτης και λαϊκισμού»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη.

Με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κ. Γεννηματά κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική απάτη» και «λαϊκισμό», ενώ χαρακτηρίζει την συμφωνία ως «συμφωνία ντροπής».

Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα αλλά επισημαίνει ότι «τις εκλογές δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε», παίρνοντας αποστάσεις από το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές. Για την επόμενη μέρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως για την έξοδο από την κρίση αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων σε «μια Κυβέρνηση ευρύτατης Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης». Αναφερόμενη στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς, η κ. Γεννηματά διευκρινίζει πως ο νέος φορέας αναμένεται να έχει προκύψει μέχρι τις αρχές του 2018, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, όπως η ίδια έχει προτείνει. Το κάλεσμα, όπως λέει, ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση δηλώνει πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

«Συμφωνία ντροπής»

«Είναι μια συμφωνία ντροπής. Είναι η σοβαρότερη στην ιστορία μας παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη διαχείριση των οικονομικών του Κράτους» δηλώνει η κ. Γεννηματά για την ψήφιση της συμφωνίας και προσθέτει: «Συνθηκολόγησαν με όρους  ηττημένου, με μέτρα καταστροφής της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Συμφωνία υφεσιακή που δεν βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά μας καταδικάζει σε διαρκή λιτότητα. Δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ με σχέδιο για το συμφέρον του τόπου. Η καθυστέρηση αλλά και η ανικανότητα τους να υλοποιήσουν στόχους, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της πάταξης της φοροδιαφυγής, μεγάλωσαν το λογαριασμό. Ο πραγματικός τους στόχος ήταν και είναι η παραμονή τους στην εξουσία και αυτό πέρα από τα άλλα είναι πολιτικός αμοραλισμός».

Στην ερώτηση αν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι έχει εξασφαλίσει την διευθέτηση του χρέους και την εφαρμογή των λεγόμενων αντιμέτρων, ως «αντάλλαγμα» για τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, η κ. Γεννηματά δήλωσε:

«Όχι, καμία «διαβεβαίωση», καμία εξαγγελία από αυτή την Κυβέρνηση της πολιτικής απάτης, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας δεν έχει πια καμιά αξία για την Κοινωνία.

Αν σε κάτι είναι συνεπής αυτή η Κυβέρνηση είναι πως ό,τι λέει ποτέ δεν το υλοποιεί. Σε αυτό, ο λόγος τους είναι συμβόλαιο».

Τις εκλογές δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε εμείς

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Η επόμενη κυβέρνηση, με σχέδιο θα πρέπει να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάταξη της οικονομίας. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Για αυτό εμείς λέμε πως χρειάζεται η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια Κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης. Αυτό είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας. Και το κλειδί για να σπάσουμε δεσμά των μνημονίων”.

Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ωστόσο, πως οι εκλογές αν και είναι επιβεβλημένες, δεν μπορεί να τις προκαλέσει η αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει άμεσα, βλάπτει σοβαρά τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία. Τις εκλογές όμως δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Το να ζητάς διαρκώς εκλογές ενώ δεν μπορείς να τις προκαλέσεις δεν είναι παρά ευχολόγιο. Η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης που παίρνει διαστάσεις λαϊκής κατακραυγής σίγουρα θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Για αυτό όμως χρειάζεται κινητοποίηση όλων και μαζική απάντηση. Εμείς δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουμε τη δράση μας και στη Βουλή και στην κοινωνία».

Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά η κ. Γεννηματά υποστηρίζει πως θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018. Διευκρινίζει πως η ίδια θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα και πως το Κίνημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και εκλογικό αιφνιδιασμό.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μια σταθερή ανοδική πορεία με την συνεχή αύξηση της πολιτικής της επιρροής. Η άνοδος αυτή καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Η αίσθησή μας από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο είναι πως η τάση ενίσχυσης των δυνάμεων μας είναι όλο και πιο μεγάλη. Η Δημοκρατική Παράταξη θα έχει, με βάση τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών, σίγουρα κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Το Συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Έχω προτείνει τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗ.ΣΥ μέσα σε εύλογο χρόνο να πάρουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα, αν θα είναι δηλαδή πολυκομματικός ή όχι. Να πάμε για εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Είναι μια δική μου πρόταση που έχω καταθέσει από τις αρχές του 2016. Όποιος θέλει, δεν έχει παρά να έρθει στο Συνέδριο για να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη. Απευθύνομαι σε όλους και όλες που θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς και επιθυμούν  να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση. Δεν αποκλείεται κανένας. Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες και για τη στάση μας αυτή».

Αναφερόμενη στις νέες προκλήσεις της Χρυσής Αυγής, η κ. Γεννηματά δηλώνει: «Καμιά ανοχή στο νεοναζιστικό πολιτικό μόρφωμα της Χ.Α. Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη και τα θεσμικά μέσα να τους απομονώσει. Για την εγκληματική τους δράση το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση παιχνίδια σκοπιμότητας με τη Χ.Α. είναι απαράδεκτα και άκρως επικίνδυνα».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση