HomeHL-GreeceΑνέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

Απόψε ψηφίζεται το 4ο μνημόνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του, από τα κόμματα της Βουλής για το 4ο Μνημόνιο που θα ψηφιστεί απόψε.

Από νωρίς η ένταση έχει ανέβει στο Κοινοβούλιο με τα κόμματα να εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα νέα σκληρά μέτρα που θα επιβαρύνουν την ελληνική κοινωνία.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ζει έναν εφιάλτη με ευθύνη Τσίπρα- Καμμένου

Με επίθεση κατά μέτωπο ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε λίγη ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν και με τα δυο τους χέρια και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ η χώρα έβγαινε από την κρίση.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι εφιάλτης για τον οποίο φταίνε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος» συνέχισε. «Αν δεν είχαν ξεγελάσει τους Έλληνες η χώρα μας θα ήταν εκτός κρίσης».

«Χάσαμε τρία χρόνια και 26 δις εθνικού πλούτου» σημείωσε. «Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Στο σημείο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει τι ένιωσε όταν άκουσε τον κ. Βαρουφάκη να λέει ανοησίες το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

«Είστε όλοι συνένοχοι στην πολιτική απάτη, παγιδεύετε τη χώρα σε μία πορεία χωρίς προοπτική» είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Όλοι οι εφιάλτες κάποια στιγμή τελειώνουν» προσέθεσε.

«Είχατε πει ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και τώρα τα υπογράφετε δύο- δύο και με τα δύο χέρια» κλιμάκωσε την επίθεση προς τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού που παραβιάστηκαν. «Πήγατε από το go back κυρία Μέρκελ στο ευχαριστώ κυρία Μέρκελ, υποσχεθήκατε να τελειώσετε με το παλιό και χρίζετε ένα νέο πελατειακό κράτος, έχετε καταντήσει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο» υπογράμμισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη και ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Κάνατε ότι μπορούσατε για να διαλύσετε ΜΜΕ που δεν συνθηκολόγησαν, ενώ η ΕΡΤ έχει γίνει ΥΕΝΕΔ» προσέθεσε και έκανε λόγο για σύστημα εκβιασμών και απειλών σε βάρος πολιτικών αντιπάλων.

«Από τη στιγμή που ένας αριστερός γίνεται εξουσιομανής αμοραλιστής δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια για το τι θα κάνει για να παραμείνει στην εξουσία» ανέφερε, δανειζόμενος σχετική αποστροφή από δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη.

Και έστρεψε το βλέμμα του προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή θα είχατε παραιτηθεί».

Περνώντας στο θέμα της προνομοθέτησης υπενθύμισε παλαιότερη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην οποία υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να τα δεχθεί η κυβέρνηση. Υπενθύμισε και τη δέσμευση Τσακαλώτου ότι θα παραιτούταν αν έπεφτε το αφορολόγητο. Τρίτος στη λίστα της αναξιοπιστίας ήταν ο υπουργός Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε πως αθέτησε όλες του τις δεσμεύσεις προς τους στρατιωτικούς.

Και εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήκωσε τον τόμο του τέταρτου μνημονίου. Είναι το πιο βαρύ κυριολεκτικά είπε, προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών.

«Θριαμοβολογείτε για το πλεόνασμα, είστε η καλύτερη διαφήμιση για τη λιτότητα στην Ευρώπη» συνέχισε «ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και τώρα έχουμε μέτρα χωρίς λεφτά».

Το τέταρτο μνημόνιο έχει μέτρα και για το ’17 και το ’18, τόνισε και αναφέρθηκε (μεταξύ άλλων) στη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, την περικοπή ειδικών μισθολογίων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Και προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τα αντίμετρα είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας έχω μία πρόταση κύριε Τσίπρα. Αν είναι 7 δις τα αντίμετρα και 4,5 τα μέτρα μην πάρετε μέτρα, δώστε αντίμετρα 2,5 δις από τώρα»!

«Λέτε ψέματα γιατί θα εφαρμοστούν μόνο στο μέρος της υπέρβασης του στόχου του 3,5% και μόνο αν εγκριθούν από τους δανειστές» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και επικαλέστηκε για του λόγου το αληθές τη χθεσινή μιλία του Νίκου Φίλη.

«Είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να συνδέει τη διατροφή των παιδιών με πλεονάσματα, τι θέλετε να διαλύσετε τη χώρα για να κάνετε πολιτική επιδομάτων» ρώτησε τον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να επιστρέψει στους πολίτες όσα τους πήρε χωρίς λόγο.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τροπολογίες της ΝΔ για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κοκ.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να αμφισβητεί τα αντίμετρα καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει πως θα επιστρέψει 3 δις με πλεόνασμα 3,5%. «Δεν βγαίνει, απλά μαθηματικά είναι, είστε και μηχανικός» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχετε λαϊκή νομιμοποίηση για όσα ψηφίζετε σήμερα, ποιος σας έδωσε την εξουσιοδότηση να δεσμεύσετε τη χώρα μέχρι το 2021, ανέφερε στη συνέχεια και χαρακτήρισε ψέμα το άλλοθι του χρέου.

«Τρώτε από τα έτοιμα γιατί οι αποφάσεις υπάρχουν από το 2012» επισήμανε και μοίρασε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

«Ούτως ή άλλως οι βουλευτές σας δεν χρειάζονται τυράκι, θα ψηφίσουν για την καρέκλα» επέμεινε στους υψηλούς τόνους και σχολίασε το θέμα της γραβάτας: «Κύριε Τσίπρα είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να λέτε τα ψέματά σας»!

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη πως οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια και ότι δε μπορεί να γίνουν αλλαγές για την ανάπτυξη χωρίς στελέχη που να πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εξαπάτηση των πολιτικών αρχηγών τον Αύγουστο του 2015 καθώς ο ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί να μην κάνει πρόωρες εκλογές.

Στο σημείο αυτό τρία μέλη της «Λαϊκής Ενότητας» από τα θεωρεία πέταξαν μπροσούρες, τις οποίες έσπευσαν να μαζέψουν τόσο βουλευτές της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό. «Σας καλώ να κάνετε ότι και το 2015. Να ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα και να παραιτηθείτε. Σας προκαλώ. Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του».

Βγείτε μια βόλτα έξω από το Μαξίμου να δείτε αν μπορείτε να κυκλοφορήσετε μακριά από τις κλούβες, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σταθερά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Το ότι δεν επαναλαμβάνεται η χυδαιότητα της δικής σας περιόδου αντιπολίτευσης, επειδή οι πολίτες διαμαρτύρονται με αξιοπρέπεια δεν είναι αδυναμία είναι συνειδητή επιλογή. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δημαγωγούς για προδότες και κρεμάλες».

«Λαός και ιστορία δε θα δείξουν καμία επιείκεια στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσηε όταν έρεθει η ώρα της κάλπης» προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του διαθέτει σχέδιο και αξιοπιστία για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μειώνοντας φόρους και εισφορές, με μικρότερα πλεονάσματα, με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πέρα και πάνω από τις διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με τέσσερις επισημάνσεις:

  1. Η Ελλάδα δεν αξίζει να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με το τέταρτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα
  2. Οι συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια της Ελλάδας είναι άκυρες για εμάς
  3. Ο κομματικός σας στρατός και κάποιοι νταβατζήδες που σας έχουν βρει μπόσικους είναι οι μόνοι που ευνοούνται
  4. Το τέταρτο μνημόνιο είναι αποκλειστικά δικό σας, το μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο Τσίπρας

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τυχόν «διαρροές» αλλά και να «εκθέσει» την ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου, όσο και κατ’ άρθρον.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική του περασμένου Δεκεμβρίου, με την περίφημη «εφάπαξ 13η σύνταξη», υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο κατ’ άρθρο όσο και στο σύνολο των δυσβάστακτων μέτρων του συμπληρωματικού μνημονίου.

Με την κίνηση αυτή, ο Πρωθυπουργός μετατρέπει ουσιαστικά την αποψινή ψηφοφορία σε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες, Τετάρτη, από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απάντησε ότι «προφανώς» και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση η ψηφοφορία.

Η ΔΗ.ΣΥ δεν αποχωρεί, ζητά ονομαστική, θα ψηφίσει δύο μέτρα

Οπως έγινε γνωστό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, τουναντίον προτίθεται να υπερψηφίσει δύο μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο:

– Την κατάργηση του αφορολόγητου στους βουλευτές (για ευνόητους λόγους σημειολογίας)

– Την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% στο 13%.

Επίσης η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα θα βάλει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο στα μέτρα, όσο και στα αντίμετρα.

Νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ακόμη μια φορά οι τόνοι ανέβηκαν.

«Κάνετε λεκτικές υπερβολές, αν δεν το καταλάβετε να σας το εξηγήσω κι άλλη μια φορά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας «σν κάνουμε πρόβλεψη το ’18 ότι το ’19 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% τότε πάμε και για μέτρα και για αντίμετρα». Αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση κυρίως από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ με τον Κωστή Χατζηδάκη να φωνάζει «Έχετε πουλήσει την ψυχή σας», όταν εκείνος τον κατηγόρησε λίγες στιγμές νωρίτερα ότι τον διακόπτει ηθελημένα, γιατί «δεν θέλει να γίνει συζήτηση».

Εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια επικράτησε μεγάλη ένταση με φωνές από όλες τις πλευρές.

«Πού την βρήκες την ψυχή;», φώναξε στον κ. Χατζηδάκη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε «πολύ ψυχοπάθεια έπεσε εδώ». Εν συνεχεία και όταν τα πνεύματα ηρέμησαν ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε με την τοποθέτησή του, διευκρινίζοντας ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση με τα αντίμετρα ταυτίζεται με όσα αναφέρει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Το 2019 είμαστε στο δρόμο για να έχουμε 3.5% και το 2020, υπάρχουν τα αντίμετρα και για το 2020. Έχετε στήσει μια ολόκληρη φιλολογία, χτίζετε πάνω στο ψέμα ότι δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τρεις μέρες πριν το Eurogroup μας λέτε ότι ο Βενιζέλος το έληξε το χρέος το 2012. Γιατί δεν υποστηρίζει η Ν.Δ. το θέμα του χρέους;», ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει την ευλογία της ΝΔ» να φέρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος, ωστόσο συμπλήρωσε «Μην μας παρεξηγήσετε εάν δεν πιστεύουμε ότι θα το πετύχετε, αφού δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη».

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Είστε Βενιζελικότεροι του Βενιζέλου, σας ευχαριστώ» είπε απευθυνόμενος σε Τσακαλώτο-Χουλιαράκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια και πρόσθεσε: «Στο συμπληρωματικό μεσοπρόθεσμο στις σελίδες 146-7 παρουσιάζετε την παρέμβαση για το χρέος, το PSI- αυτό που μας επιτρέπει τώρα να έχουμε μέτρα για το χρέος. Την έχετε γράψει με καλύτερο τρόπο από ό,τι εγώ».

Ο κ. Βενιζέλος, παράλληλα, ανέφερε ότι χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση με συγκέντρωση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και επανέλαβε τη συμμετοχή του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ.  Προέβλεψε ότι θα σερνόμαστε μέχρι τις εκλογές και μετά θα έχουμε πάλι πόλωση, αντικρούοντας τα επιχειρήματα για success story που μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει πολτικά.

«Να υπενθυμίσω  τι συμβαίνει σήμερα στη Βουλή, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλείται να ψηφίσει και το συμπληρωματικό Μνημόνιο και το Μνημονιο 4 για μέχρι το 2022. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται τα μέτρα για το χρέος που έχουν δοθεί από το 2012, όπου τότε μας τα έδωσαν» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Τόνισε, επίσης, ότι  η Βουλή ψηφίζει ένα διαρκές μνημόνιο για σταδιακή λύση στο χρέος.

Ο λογαριασμός των μέτρων λιτότητας αγγίζει τους πάντες και τα πάντα, είπε μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

O κ. Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε ότι «η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης συνιστά πραγματική πανωλεθρία, αφού υπέγραψε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το 2018, προχωράει σε προληπτική νομοθέτηση μέτρων, που σύμφωνα και με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκτός κοινοτικού κεκτημένου και αντισυνταγματική».

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιλαϊκά του μέτρα αφού είναι φορείς τέτοιων μέτρων», πρόσθεσε και μίλησε για «βαρβαρότητα του συστήματος» που, όπως είπε, «για να βγει από τη δική του κρίση φορτώνει τα βάρη στον λαό».

iefimerida.gr, protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση