HomeHL-CultureΣτη σκηνή μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη Σμύρνη του ’22

Στη σκηνή μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη Σμύρνη του ’22

Κάλεσμα σε όσους «βίωσαν» τη φρίκη του Διωγμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προετοιμάζοντας «Το πέμπτο τετράδιο: Σμύρνη 1922»… Μια παράσταση για την προσφυγιά.

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, με έδρα την Αθήνα, προχωρά στην 36η δράση της και παρουσιάζει, για πρώτη φορά επί σκηνής, τη συγκλονιστική μαρτυρία της Ανζέλ Κουρτιάν, μιας νοικοκυράς, για τον ξεριζωμό του χριστιανικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον αφηνιασμένο, αιμοδιψή τουρκικό όχλο και στρατό. Δίχως φτιασίδια και λογοτεχνικές περγαμηνές, η αρμενικής καταγωγής συγγραφέας, μαρτυρά -ανεπανάληπτα- τα όσα φρικώδη βίωσε σε ηλικία μόλις 10 ετών, πριν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Κρήτη.

mikrasiatikh-katastrofh2

Για το λόγο αυτό, οι συντελεστές της παράστασης επιθυμούν να γνωρίσουν μέλη της αρμενικής κοινότητας της πόλης του Ηρακλείου, που άκουσαν από συγγενικά τους πρόσωπα ανάλογες αφηγήσεις ή είχαν την τύχη να γνωρίσουν την Κουρτιάν ή κάποιο μέλος της οικογένειάς της. Η ουσιαστική επαφή με ανθρώπους που μεγάλωσαν με τις περιγραφές της Μικρασιατικής Καταστροφής «από πρώτο χέρι», καθώς και η μεταλαμπάδευση γνώσεων της αρμενικής κουλτούρας της καθημερινότητας  εκείνης της εποχής θα βοηθούσε καθοριστικά στη σκηνική πραγμάτωση αυτού του σημαντικού κειμένου, σε μια εξόχως σημαίνουσα χρονική στιγμή για τον τόπο και την ευρύτερη περιοχή.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Ηράκλειο, την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, στην Πύλη Βηθλεέμ, στα Ενετικά Τείχη, σε σκηνοθεσία  Δημήτρη Φοινίτση και ερμηνεία Ελένης Στρατάκη.

Παρακαλούνται θερμά όσοι είναι σε θέση να συνδράμουν με τις μαρτυρίες και τις γνώσεις τους να επικοινωνήσουν με την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected] είτε τηλεφωνικά στο: 6997166210.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα: www.protasi.org

ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙  ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση