HomeHL-WorldΞεκίνησε η συζήτηση στο ΝΑΤΟ για ανοιχτή σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος

Ξεκίνησε η συζήτηση στο ΝΑΤΟ για ανοιχτή σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος

Οι επιτελείς της Συμμαχίας εκτιμούν πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εμπλακεί στον πόλεμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το NATO πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί ως συμμαχία στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, συνέστησαν οι επιτελάρχες του έπειτα από μία εβδομάδα συμμαχικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται αυτού του συνασπισμού που διεξάγει από το 2014 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙΚ, ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις στην Ατλαντική Συμμαχία να ενταχθεί σε αυτόν και ως όλον. Και τα 28 μέλη του ήδη συμμετέχουν ως κράτη στον συνασπισμό.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε χαρακτηρίσει το NATO «απαρχαιωμένο», απαίτησε από τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

«Η συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι: «θα γίνει το NATO μέλος αυτού του συνασπισμού;» Αυτή η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» την Πέμπτη 25η Μαΐου στις Βρυξέλλες, εξήγησε ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, ο οποίος προεδρεύει της στρατιωτικής επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Το συζητήσαμε με τους επικεφαλής των επιτελείων και η σύστασή μας είναι ότι πρέπει το NATO να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος αυτού του συνασπισμού», πρόσθεσε ο στρατηγός Πάβελ.

Το NATO, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να ενταχθεί στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, καθώς τα κράτη μέλη του φοβούνται πως αυτό θα δώσει την εικόνα πως οι δυτικοί συνασπίζονται εναντίον χωρών και οργανισμών των Αράβων.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα εναντιωνόταν, εμφανίστηκε πιο ανοικτή στο ενδεχόμενο αυτό κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όμως, έσπευσε να προσθέσει η Μέρκελ, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Γερμανίας, για παράδειγμα η επιτήρηση των AWACS (σ.σ. των γερμανικών ιπτάμενων ραντάρ που είναι αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένα στην Τουρκία) θα διευρυνθεί».

Ο Στόλτενμπεργκ έχει επαναλάβει ότι η «εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων» αποτελεί την καλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει το NATO στις χώρες όπου διεξάγονται συγκρούσεις με τρομοκράτες.

Στο Ιράκ, οι Σύμμαχοι έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύουν στελέχη της ιρακινής αστυνομίας και τους προμηθεύουν με κιτ για την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στα τέλη του Μαρτίου, ο Στόλτενμπεργκ είχε διευκρινίσει ότι το NATO σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την αποστολή, προσφέροντας «μαθήματα στρατιωτικής ιατρικής» και υποστήριξη στη «συντήρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων».

Πάντως σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπεται μια αποστολή ευρείας κλίμακας στο Ιράκ, ανέφερε ο στρατηγός Πάβελ.

«Δεν θεωρώ απαραίτητη μια αποστολή παρόμοια με τη «Resolute Support»», σημείωσε, αναφερόμενος στην επιχείρηση του NATO στο Αφγανιστάν.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση