HomeΚΟΣΜΟΣΓιούνκερ: Η διαπραγμάτευση για το Brexit είναι τώρα στα χέρια των ικανών δικηγόρων μας

Γιούνκερ: Η διαπραγμάτευση για το Brexit είναι τώρα στα χέρια των ικανών δικηγόρων μας

«Δεν έχω πρόθεση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία με το Λονδίνο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός της Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί τα άλλα κράτη-μέλη να είναι δίκαια απέναντι στο Λονδίνο, διατηρώντας παράλληλα την ενότητά τους.

«Αυτό που ήταν και παραμένει το πιο σημαντικό για εμένα είναι η συμπεριφορά μας σε αυτές τις συνομιλίες να δείξουν την καλύτερη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Σε ό,τι αφορά την ενότητα, την πολιτική αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη προς το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το Reuters.

Δίνοντας αναφορά για τη σύνοδο των 27 ηγετών της οποίας προήδρευσε στις 29 Απριλίου, ο Τουσκ τόνισε ότι θα επιμείνουν το Λονδίνο να καταγράψει «επαρκή πρόοδο» ως προς τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις εκκρεμείς πληρωμές και τα ιρλανδικά σύνορα, πριν οι Βρυξέλλες ξεκινήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ένωση είναι έτοιμη και θα εργαστεί επί των προτεραιοτήτων για το μέλλον της: «Αυτή η διαπραγμάτευση είναι τώρα στα χέρια των ικανών δικηγόρων μας για το διαζύγιο», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος επικρίθηκε στη Βρετανία καθώς οι λεπτομέρειες από το δείπνο που είχε τον περασμένο μήνα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι διέρρευσαν σε γερμανική εφημερίδα, δήλωσε ότι η προετοιμασία επέδειξε την ενότητα της ΕΕ και τη «δέσμευση για διαφάνεια».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit και ηγέτης του κόμματος Ukip, επέκρινε τον Γιούνκερ για τη διαρροή και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι προσπαθούν να «εκφοβίσουν» τη Βρετανία και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να εξέλθει της Ένωσης χωρίς να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της. «Είτε θα έχουμε κάποιες σοβαρές, λογικές απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγκαστεί να αποχωρήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν μπορούμε να περάσουμε δύο χρόνια με αυτή τη φάρσα», δήλωσε ο Φάρατζ στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει στις 30 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια μετά την υποβολή του επίσημου αιτήματος αποχώρησης από τη Μέι. Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι μια έξοδος νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή δεν θα ήταν νόμιμη. Η διετής περίοδος έχει στόχο να δώσει το χρόνο να υπάρξει συμφωνία για τους όρους αλλά η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ένωση το 2019 ακόμα κι αν δεν έχει καταφέρει να διαπραγματευθεί μια τέτοια συμφωνία. Και οι δύο πλευρές έχουν προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν, αν και κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μια νομική εκκρεμότητα που θα προκαλέσει προβλήματα και στις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχει ακόμη προσδιορισμένο νούμερο για μία οικονομική διευθέτηση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό μπορεί να υπολογισθεί μόνον όταν οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν μία κοινή μέθοδο υπολογισμού και αφού ληφθεί υπ΄όψιν η ημερομηνία της εξόδου, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι αριθμοί θα εξαρτηθούν από την μέθοδο που θα υιοθετήσουμε και από την ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Μπαρνιέ επισημαίνοντας ότι δεν έχει πρόθεση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία με το Λονδίνο για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης το 2019 και ότι ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας σε συνεργασία με την Βρετανία παρά διαπραγματευόμενος εναντίον της.
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση