HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ “Beyond the Battalion”

Πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ “Beyond the Battalion”

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ώρα 20:30, στο πλαίσιο της Κεντρικής Εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, παρουσιάζεται σε πρώτη πανελλήνια προβολή το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Beyond the Battalion”, των Νεοζηλανδών σκηνοθετών Michael Havas και Julian Arahanga. Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Michael Havas.

Η ταινία…

Το 1975 ένας Νεοζηλανδός (Michael Havas) σκηνοθετεί το πρώτο του ντοκιμαντέρ για την Μάχη της Κρήτης και τη συμμετοχή των Μαορί σε αυτήν. Η Μάχη της Κρήτης αποτέλεσε συστατικό στοιχείο για την σύγχρονη ταυτότητα των Μαορί. Ταυτόχρονα δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών. Δεσμούς που σημάδεψαν Κρητικούς και Μαορί.

Ο Michael Havas ήρθε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 1973 και ήταν τόσο συγκινημένος από τη φιλοξενία και την αγάπη που βίωσε για τους Νεοζηλανδούς, ώστε αποφάσισε να κάνει μια ταινία που ουσιαστικά θα αποτύπωνε αυτό τον ισχυρό δεσμό που γέννησε η Μάχη της Κρήτης μεταξύ των δυο λαών.

Το 2016 ο Michael Havas επέστρεψε στην Κρήτη για την νέα του ταινία «Beyond the Battalion». Σκηνοθέτης αλλά και κεντρικό πρόσωπο μιας ταινίας που αποτυπώνει την προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και ιδιαίτερα να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές ο ισχυρός δεσμός που γέννησε η Μάχη της Κρήτης ανάμεσα σε Μαορί και Κρητικούς.

Στο έργο αυτό, το οποίο συνυπογράφει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Julian Arahanga, αντανακλάται η μνήμη όπως την είχε καταγράψει ο Havas στις δύο προηγούμενες ταινίες του για τη Μάχη της Κρήτης, Once Upon An Island (1975) και Sons of Tu Mata Uenga (1977).

Η προβολή συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η Κεντρική Εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία από την Στρατιωτική Μουσική της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ («V Μεραρχία Κρητών»).

Επισημαίνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, η ώρα προσέλευσης του κοινού είναι 20:00 και η ώρα έναρξης της εκδήλωσης, 20:30 ακριβώς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση