HomeΕΛΛΑΔΑΣυνεχίζουν οι εργαζόμενοι την επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι την επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Αναμένονται εξελίξεις εντός της ημέρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τρίτη ημέρα σήμερα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών (Μάρτιος-Απρίλιου) και μέρος του δώρου του Πάσχα, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. Ευρώ, ενώ το απόγευμα σε σύσκεψή τους θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρός τους Δημήτρης Τσερμενίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, που ανέρχονται σε 2.300, θα συμμετέχουν στη σημερινή γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και έχουν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Τσερμενίδης, ο ίδιος θα συμμετέχει, το μεσημέρι, σε σύσκεψη που έχει συγκληθεί με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του προέδρου της ΠΕΔΚΜ και δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, όπου και θα παρουσιάσει το πλάνο του για τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσερμενίδης χαρακτήρισε θετική τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τονίζοντας ότι «μπορεί το θέμα των αστικών συγκοινωνιών της πόλης να μην λύνεται σε μία σύσκεψη, ωστόσο έγινε ένας γόνιμος διάλογος, τέθηκαν οι βάσεις και από την επόμενη εβδομάδα συμφωνήσαμε να καθίσουμε και πάλι στο τραπέζι να συζητήσουμε περαιτέρω».

Θέμα ημερών η πληρωμή των εργαζομένων

Θετική χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης, τονίζοντας: «του υποσχεθήκαμε και το περιμένει, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα του αποστείλουμε το σχέδιο που ολοκληρώνουμε εμείς για τη λειτουργία του οργανισμού και την εκτέλεση του έργου του στην πόλη. Στη συνέχεια, πιθανόν εντός της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμερούς Επιτροπής -υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών και της διοίκησης του ΟΑΣΘ- προκειμένου να δημιουργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίσει το θέμα απόδοσης ΦΠΑ «αφού ο οργανισμός εξακολουθεί να λαμβάνει με 13% και να αποδίδει με 24%», επισήμανε χαρακτηριστικά. «Η μη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος στοιχίζει στον οργανισμό 600.000 ευρώ το μήνα» σημείωσε ο κ. Στεφανίδης.

Όπως υποστήριξε ο κ Στεφανίδης, και ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών τούς «προέτρεψε» να προσφύγουν στη διαιτησία προκειμένου να ρυθμιστούν οι οικονομικές διαφορές του οργανισμού με το ελληνικό δημόσιο για την εκκαθάριση του 2015 ύψους 47 εκατ. ευρώ και του 2016 53 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ, ο κ. Στεφανίδης τόνισε ότι σήμερα αναμένεται καθαρογραμμένη η απόφαση της διαιτησίας για την καταβολή 4,6 εκατ. ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑμ στον ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο, από την εκκαθάριση του 2014.

«Ο ΟΑΣΘ έχει συμφωνήσει να λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο την απόφαση της Διαιτησίας για τα 4,6 εκατ. Ευρώ» υπενθύμισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «είναι θέμα ημερών. Και με το που πάρουμε το δάνειο θα πληρώσουμε ευθύς αμέσως του εργαζομένους για τον μισθό Μαρτίου και το δώρο του Πάσχα» σημείωσε ο κ. Στεφανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στον οργανισμό.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση