HomeHL-WorldΚονγκό: 390 αντάρτες και 124 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις

Κονγκό: 390 αντάρτες και 124 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 390 παραστρατιωτικοί και 124 στελέχη του στρατού και της αστυνομίας έχουν σκοτωθεί από τα τέλη του Μαρτίου στο Κασάι, μια περιοχή στο κεντρικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που σπαράσσεται από βίαια επεισόδια στα οποία εμπλέκονται παραστρατιωτικοί, αστυνομικοί και στρατιώτες, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

«Έχουμε σκοτώσει 390 παραστρατιωτικούς», ενώ έχουν καταγραφεί «39 νεκροί στις τάξεις των FARDC (σ.σ. των ένοπλων δυνάμεων)» καθώς και «85 αστυνομικοί» στις επιχειρήσεις αυτές, δήλωσε σήμερα ο ταξίαρχος Λεόν-Ρισάρ Κασονγκά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κινσάσα.

«Τα στρατεύματά μας τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (και) τα ανθρώπινα δικαιώματα (…) επιχειρήσαμε με επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε.

«Πρόκειται για τρομοκράτες, ο στόχος τους είναι να σπείρουν τον τρόμο, έχουμε το καθήκον να βάλουμε τέλος» στις ενέργειες αυτών των ανταρτών, οι οποίοι «διαπράττουν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, λεηλασίες, πυρπολούν» δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, συνέχισε ο ίδιος, επιδεικνύοντας ένα βίντεο με φερόμενος «ωμότητες που διαπράχθηκαν από τους παραστρατιωτικούς (σ.σ. της οργάνωσης) Καμουίνα Ενσάπου («Μαύρο μυρμήγκι») στο Κασάι.

Ο ταξίαρχος Κασονγκά δεν έδωσε κάποιον απολογισμό για τον αριθμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του στρατού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 η περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, συγκλονίζεται από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ παραστρατιωτικών, αστυνομικών και των στρατιωτών.

Οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει 1,27 εκατ. ανθρώπους, μετά την εξέγερση των οπαδών του Καμουίνα Ενσάπου, ενός φύλαρχου που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2016, αφού εξεγέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης στην Κινσάσα.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο, άλλοι 26 στρατιωτικοί και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις και 9 αγνοούνται. Ο στρατός συνέλαβε 503 παραστρατιωτικούς, ανάμεσά τους 54 ανήλικους, από τα τέλη του Μαρτίου.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες της οργάνωσης Καμουίνα Ενσάπου ότι στρατολογούν παιδιά και διαπράττουν ωμότητες, ενώ καταδικάζει επίσης τη χρήση δυσανάλογης βίας από τον στρατό της ΛΔ Κονγκό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διαφήμιση
Διαφήμιση