HomeHL-WorldΑυστρία: 8 ή 15 Οκτωβρίου οι επικρατέστερες ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές

Αυστρία: 8 ή 15 Οκτωβρίου οι επικρατέστερες ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές

Συναίνεση συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό κόμμα συμφώνησαν με την κοινή πρόταση των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατατεθεί από μέρους τους αίτημα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι πρόωρες εκλογές και η ημερομηνία διεξαγωγής τους αποτέλεσαν αντικείμενο των σημερινών διαδοχικών διαβουλεύσεων που είχε από το πρωί της Δευτέρας ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τόσο με τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν και με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 8 η ή 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο το αίτημα για διάλυση της Βουλής θα ενεργοποιηθεί μετά τα τέλη Ιουνίου, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της αγοράς των πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter.

Στο σκάνδαλο, ωστόσο, φέρεται να εμπλέκεται το Λαϊκό Κόμμα  και το Κόμμα των Ελευθέρων από την εποχή του μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ 2000 και 2006.

Τονίζεται δε ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και απλό το βράδυ της Κυριακής αρχηγός των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών ήθελε να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία διεξαγωγής των ομοσπονδιακών εκλογών στη γειτονική Γερμανία ώστε να επωφεληθεί και ο ίδιος από το θετικό κλίμα που υπάρχει απέναντι στην καγκελάριο Άγκελά Μέρκελ και στη Χριστιανοδημοκρατική της Ένωση, αδελφό κόμμα του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση