HomeHL-GreeceΑπόψε Euroworking Group για χρέος και «σούπερ λιτότητα» ως το 2023

Απόψε Euroworking Group για χρέος και «σούπερ λιτότητα» ως το 2023

Πότε θα πάρουμε τα λεφτά της δόσης, πότε θα μπει η Ελλάδα στο QE

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμο Euro Working Group αναμένεται το απόγευμα για το «σκανάρισμα» της τελικής μορφής του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή αυτή τη βδομάδα, το συμβιβασμό που αναμένεται να υπάρξει για το χρέος και την διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ.

Την ελληνική πλευρά αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συνεδρίαση προβλέπεται δύσκολη. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η ελληνική πλευρά ανέλαβε την υποχρέωση να περάσει από την Βουλή μέτρα σχεδόν 5 δισ. ευρώ έως το 2021 η «συνεισφορά» αυτή στη συνολική λύση (με χρέος και ΔΝΤ) δεν είναι τελικά αρκετή. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της λιτότητας στο επίπεδο του 3,5% (ή 4% όπως γράφει το Πολυνομοσχέδιο) ενδεχομένως έως και το 2023 (!), κάτι που σημαίνει έξι χρόνια ασφυκτικής λιτότητας μέσω της παράτασης των υπερπλεονασμάτων.

Αν απόψε προχωρήσει κι άλλο ο υπό διαμόρφωση συμβιβασμός για το χρέος και τα πλεονάσματα και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή ο στόχος είναι την Δευτέρα 22 Μαΐου η τρόικα να υποβάλλει στο Eurogroup μια θετική έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ώστε να επικυρωθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σούπερ λιτότητα

Η νέα, πολυετής λιτότητα στην οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στη βάση του συμβιβασμού ΔΝΤ-Βερολίνου για το χρέος.

Η παρέμβαση στο χρέος θα διατυπωθεί στο ανακοινωθέν του Eurogroup αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μετά τον Αύγουστο του 2018 και θα συνοδεύεται από μια δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% ως το 2023 το οποίο το πιθανότερο είναι ότι θα υποχωρεί μόλις στην περιοχή του 3% από το 2024. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πάντως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αν ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή και έχουμε συνολική συμφωνία με ανακοινωθέν του Eurogroup για χρέος και πλεονάσματα στις 22 Μαΐου, τότε θα ακολουθήσουν τα εξής:

1. Εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή πλευρά (ESM) το αργότερο ως τις αρχές Ιουλίου και έγκριση την ίδια περίοδο της εισόδου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα τα βρουν σε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ικανοποιεί το Ταμείο. Δεν θα προβλέπει κούρεμα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το κύριο μέτρο θα αφορά επιμηκύνσεις περιόδων αποπληρωμής και, ενδεχομένως, περιόδων χάριτος. Επίσης, η λύση θα περιλαμβάνει την επιστροφή κερδών ANFA/SMP που δεν εισπράττονται τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και την κατάργηση του όρου για 2% επιβάρυνση του επιτοκίου για τα χρήματα που έλαβε πρόωρα η Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων το 2012.

2. Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα θα αποπληρώσει με τις δόσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας στην Φρανκφούρτη με θέμα τη νομισματική πολιτική. Εκεί είναι πιθανό να υπάρξει μια δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι η οποία θα λέει ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE), π.χ. σε ένα ή δύο μήνες από την 20η Ιουλίου.

3. Μετά τις 20 Ιουλίου, εφόσον θα υπάρχει πια η δέσμευση Ντράγκι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα ακόμη στην οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτυπωθεί το «μομέντουμ» της αναμονής για την ένταξη στο QE. Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου θα γίνει με σύμβουλο την επενδυτική τράπεζα Rothschild και η κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη με ένα επιτόκιο ανάμεσα στο 4% και στο 5%.

Η νέα έκδοση θα αποτελεί επί της ουσίας μια αναχρηματοδότηση του πενταετούς ομολόγου του Απριλίου του 2014 το οποίο λήγει το 2019. Το ομόλογα αυτά δεν μπορούν πλέον να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να απολαύσουν οι κάτοχοί τους την έμμεση εγγύηση της ΕΚΤ. Έτσι, θα έχουν κίνητρο να ανταλλάξουν τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους και λήγουν σε 2 χρόνια από σήμερα με νέα ομόλογα που θα λήγουν σε 5 χρόνια και θα έχουν την εγγύηση του QE και στη συνέχεια το δίχτυ ασφαλείας του Μνημονίου 4.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση