HomeHL-GreeceΤι απάντησε η Λαγκάρντ στον Τσίπρα για τη μη εφαρμογή των μέτρων

Τι απάντησε η Λαγκάρντ στον Τσίπρα για τη μη εφαρμογή των μέτρων

Σε περίπτωση που φύγει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετική ψήφο στα νέα μέτρα που φέρνουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά ετοιμάζονται να δώσουν την προσεχή Πέμπτη οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης.

Τα περί έγγραφων διαβεβαιώσεων – που αξίωναν στελέχη του κόμματος-ότι τα παραπάνω δεν θα εφαρμοστούν αν η κυβέρνηση δεν πάρει το χρέος, έχουν πάει «περίπατο». Διότι η κυβέρνηση απέφυγε επί της ουσίας να πάρει το ρίσκο και να προβεί σε κίνηση που μπορεί ακόμη και να τίναζε όλη τη διαπραγμάτευση στον αέρα.

Έτσι, η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου στη μάχη για το πολυνομοσχέδιο που ξεκινά σήμερα στην Βουλή, την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει υιοθετήσει, εδράζεται κυρίως στο ότι ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πολιτικά ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν πάρει τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος. Αυτό εξάλλου διαμήνυσε και στην ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο.

Ο διάλογος Τσίπρα-Λαγκάρντ

Η κυρία Λαγκάρντ, χθες, ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για την ρύθμιση του Ελληνικού χρέους το Ταμείο θα αποχωρήσει από το Πρόγραμμα.

Σύμφωνα δε με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida δεν θεώρησε καθόλου παράλογη την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου. Και είπε με νόημα στον κ. Τσίπρα: «σε καταλαβαίνω».

Σε όλα αυτά, το Μαξίμου επενδύει σε μια ρητορική περί εισόδου σε έναν θετικό οικονομικό κύκλο που προεξοφλεί την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τέλος, τεράστια σημασία για το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει και η ταυτόχρονη ψήφιση των αντιμέτρων. Είναι ακριβώς πάνω σε αυτό το ζήτημα που ο Πρωθυπουργός αλλά και το σύνολο της Κυβέρνησης έχουν στηρίξει την κριτική τους προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ζήτημα των αντιμέτρων εξάλλου θα έρθει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης εφόσον τα σχετικά άρθρα ψηφιστούν και από κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Διαξιφισμοί για το ύψος των μέτρων

Ένας ακόμη πονοκέφαλος όμως έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες του Μαξίμου εν όψει μιας δύσκολης συμφωνίας. Και αυτός έχει να κάνει με την έκθεση του ΓΛΚ που υπολογίζει τα μέτρα για 2019 και 2020 σε 4,9 δις ευρώ. Από την κυβέρνηση πάντως σχολιάζουν ότι το πραγματικό ύψος των περικοπών για τα αντίστοιχα έτη και σε καθαρή βάση είναι 1+1% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 4 δις και εξισορροπείται πλήρως από τα αντίμετρα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση