HomeHL-WorldΑνακοινώνει τον πρωθυπουργό του και φεύγει για Γερμανία ο Εμανουέλ Μακρόν

Ανακοινώνει τον πρωθυπουργό του και φεύγει για Γερμανία ο Εμανουέλ Μακρόν

Η πρώτη ημέρα του στη γαλλική προεδρία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του θα ξεκινήσει την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για μια σημαντική επιλογή για τον Μακρόν που καλείται να πετύχει καλές εκλογικές επιδόσεις στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα για να μπορέσει να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει.

Στη συνέχεια ο κ. Μακρόν θα ταξιδέψει στη Γερμανία για συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο 39χρονος πρόεδρος ορκίστηκε χθες σε ειδική τελετή στο μέγαρο των Ηλυσίων και δεσμεύτηκε να πείσει τους πολίτες πως «η δύναμη της Γαλλίας δεν μειώνεται» αλλά πως «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν μια σπουδαία αναγέννηση».

Ο Μακρόν έχει κρατήσει μυστικό το όνομα του προσώπου που θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, αν και το BBC εξηγεί πως για τη θέση οδεύει ο Εντουάρντ Φιλίπ. Ο δήμαρχος της Χάβρης δεν είναι μέλος του κόμματος του νέου προέδρου αλλά των Ρεπουμπλικάνων.

Έτσι η κίνηση είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς σημαίνει ο Μακρόν προσπαθεί να προσελκύσει πρόσωπα από το συντηρητικό κόμμα.

Η επίσκεψη στη Γερμανία και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται εγκάρδια. Ο Μακρόν έχει ήδη δηλώσει πως θα ήθελε αναμόρφωση της ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό και δικό της υπουργό Οικονομικών, αλλά θα χρειαστεί τη γερμανική υποστήριξη.

Από την πλευρά της η Γερμανία θέλει να δει τη Γαλλία να προχωρά δομικές αλλαγές όπως τη μείωση των δημοσίων δαπανών και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί τέτοιες μεταρρυθμίσεις καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία και να περιορίσει την ανεργία, αλλά για να τις υλοποιήσει το κόμμα του θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Μακρόν είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση