HomeHL-9Η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον πραγματικό Ζορμπά

Η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον πραγματικό Ζορμπά

Οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί άνθρωποι ενώθηκαν με βαθιά και ειλικρινή φιλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο Ζορμπάς με έμαθε να αγαπάω τη ζωή και να μην φοβούμαι τον θάνατο» έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης και ξεχώρισε τον Ζορμπά, μαζί με τον Όμηρο, τον Βούδα, τον Νίτσε και τον Μπερξόν, ως έναν από τους ανθρώπους που άφησαν βαθιά χνάρια στην ψυχή του.

Την σχέση του Κρητικού συγγραφέα με τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (που έγινε Αλέξης στο μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») αποτυπώνει ο Γιώργος Στασινάκης στο βιβλίο του «Καζαντζάκης-Ζορμπάς μια αληθινή φιλία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

«Ο Καζαντζάκης λάτρευε τον Ζορμπά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στασινάκης, φέρνοντας στη μνήμη του στις συζητήσεις του με την Ελένη Καζαντζάκη στη Γενεύη.

Οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί άνθρωποι ενώθηκαν με βαθιά και ειλικρινή φιλία. «Ο Καζαντζάκης ήταν ο ασκητής, ο γραφιάς, ο Ζορμπάς ήταν ο γλεντζές, υπάρχουν και τα δύο στοιχεία, το απολλώνειο και το διονυσιακό στοιχείο μέσα και τα δύο αυτά στοιχεία ενωθήκανε. Ο Καζαντζάκης ήθελε να είναι Ζορμπάς, δεν μπορούσε, ήταν διανοούμενος, αν και στο τέλος του βιβλίου φαίνεται ότι έγινε μια σύνθεση», επισήμανε ο κ. Στασινάκης με αφορμή και την παρουσίαση του βιβλίου του στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Μετά από έρευνα και με τη βοήθεια φωτογραφιών και μαρτυριών, παρουσιάζονται στο βιβλίο, άγνωστα στοιχεία για τον Γιώργη Ζορμπά, η γέννησή του στη Μακεδονία, τα ταξίδια του και οι περιπέτειές του, η ταφή στα Σκόπια. Επίσης, έρχονται στο φως στοιχεία για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, όπως η γνωριμία του στο Άγιον Όρος, η εκμετάλλευση ενός λιγνιτορυχείου στη μεσσηνιακή Μάνη, αλλά και το ταξίδι τους στον Καύκασο, όπου ο Καζαντζάκης με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του υπουργείου Περιθάλψεως, δρομολόγησε τον επαναπατρισμό 150.000 Ελλήνων.

Το βιβλίο του κ. Στασινάκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνει επίσης, πληροφορίες για το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», αλλά και για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Zorba the Greek» που ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου και έκαναν τον Ζορμπά οικουμενικό σύμβολο.

Ο Γιώργης Ζορμπάς πέθανε το 1941, στα Σκόπια. Τον τάφο τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης, το 1997 με την ευκαιρία μιας συναυλίας που έδωσε στην ΠΓΔΜ. Από τότε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει τακτικά επίσκεψη-προσκύνημα στον τάφο του Ζορμπά.

Εκδηλώσεις για το Έτος Νίκου Καζαντζάκη

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το 2017 έχει οριστεί ως Έτος Καζαντζάκη και ο κ. Στασινάκης έχει «οργώσει» την Ελλάδα και όλο τον κόσμο διοργανώνοντας ή συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις.

Για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί δύο μεγάλα συνέδρια με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» (12 και 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας) και «Η θέση του έργου του Καζαντζάκη στην εκπαίδευση» (20 έως 22 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο).

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη με στόχο την προβολή του έργου του συγγραφέα και πλέον αριθμεί πάνω από 7.000 μέλη σε 126 χώρες.

Εκδίδει κάθε χρόνο την επιθεώρηση «Η Κρητική Ματιά», με έργα του Καζαντζάκη και περιλήψεις μελετών. Φέτος, η Εταιρεία έχει διοργανώσει εκδηλώσεις στην Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βραζιλία, την Κούβα, την Αμερική, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αίγυπτο, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση