HomeΚΟΣΜΟΣΟ επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται απεργούς πείνας στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται απεργούς πείνας στην Τουρκία

Στην Άγκυρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισκέφθηκε χθες στην Άγκυρα μια πανεπιστημιακό κι έναν δάσκαλο που πραγματοποιούν εδώ και περισσότερο από δύο μήνες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή τους από την κυβέρνηση.

«Η Τουρκία αξίζει μια πλήρη δημοκρατία και βρίσκομαι εδώ για να συμμεριστώ τη μάχη τους», δήλωσε ο Ιταλός Τζάνι Πιτέλα απευθυνόμενος στους περίπου διακόσιους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τους δύο απεργούς πείνας στο κέντρο της Άγκυρας. «Μαχόμαστε για την Τουρκία».

Η συνάντηση αυτή ήταν ο τελευταίος σταθμός μιας επίσκεψης του ευρωβουλευτή στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου συνάντησε διάφορους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης καθώς και δημοσιογράφους και δικηγόρους, ενώ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και να απελευθερώσουν όλους όσοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτό.

Η πανεπιστημιακός Νουριγέ Γκιουλμέν και ο Σεμίχ Οζακτσά, πρώην δάσκαλος σε Δημοτικό σχολείο, ήταν θύματα των εκτεταμένων διώξεων που ακολούθησαν αυτή την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ.

Πριν από 65 ημέρες άρχισαν μια απεργία πείνας, αφού πέρασαν πάνω από 100 ημέρες διαδηλώνοντας καθημερινά για να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Χθες το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν μια συγκέντρωση υποστηρικτών της Γκιουλμέν και του Οζακτσά. Τέσσερα άτομα προσήχθησαν.

Όμως νωρίς το απόγευμα το πλήθος συγκεντρώθηκε και πάλι φωνάζοντας «οι πιέσεις δεν θα μας αποθαρρύνουν!».

Τέσσερις βουλευτές του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία πείνας αυτή την εβδομάδα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Καθώς εδώ και 65 ημέρες δεν καταπίνουν παρά μόνο νερό με αλάτι ή ζάχαρη, η Γκιουλμέν έχει ήδη χάσει οκτώ κιλά και ο Οζακτσά 17 κιλά. Αμφότεροι είναι πολύ εξασθενημένοι και η κατάσταση της υγείας τους ανησυχεί τους συγγενείς τους.

Ο Μεχμέτ Οζέρ, φωτογράφος και ποιητής, βρίσκεται επίσης από την αρχή κοντά τους. «Αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες, η υγεία τους επιδεινώθηκε πολύ, είναι κουρασμένοι, έχουν πρόβλημα να μιλήσουν… Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Νουριγέ Γκιουλμέν και Σεμίχ Οζακτσά καλούν σε απεργία πείνας για σήμερα, σε υποστήριξη όλων αυτών που απολύθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση