HomeHL-WorldΠροβάδισμα Μέρκελ στο κρατίδιο-βαρόμετρο των γερμανικών εκλογών

Προβάδισμα Μέρκελ στο κρατίδιο-βαρόμετρο των γερμανικών εκλογών

Κάλπη την Κυριακή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εκλογές της Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θεωρούνται βαρόμετρο για την ομοσπονδιακή κάλπη του Σεπτεμβρίου. Εκεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, προηγείται το κόμμα της Μέρκελ κατά μία ποσοστιαία μονάδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD).

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ZDF, το CDU συγκεντρώνει 32%, το SPD 31%, οι Πράσινοι 6,5% (-1%), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 13,5% (+1,5%), η Αριστερά (Die Linke) παραμένει σταθερή στο 6% και το ΑfD αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,5% και ανέρχεται σε 6,5%.

Εάν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν στην κάλπη, τότε ο νυν συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών -Πρασίνων δεν θα είναι πλέον δυνατός.

Πιθανά μετεκλογικά σενάρια είναι είτε ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU και SPD, είτε ένας συνασπισμός CDU, FDP, Πρασίνων.

Τα ποσοστά αυτά δεν αρκούν για έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων. Εξάλλου η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του SPD Χανελόρε Κραφτ τον απέκλεισε με πρόσφατη δήλωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι το κρατίδιο αυτό είναι προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών και ιδιαίτερη πατρίδα του υποψήφιου καγκελάριου Μάρτιν Σουλτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση