HomeHL-EconomyΣταθάκης: Το πλεόνασμα 3,5% είναι μια δύσκολη άσκηση αλλά μας δίνει αβαντάζ

Σταθάκης: Το πλεόνασμα 3,5% είναι μια δύσκολη άσκηση αλλά μας δίνει αβαντάζ

Μόνο θετικά βρήκε στην αφαίμαξη των φορολογουμένων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόνο θετικά σημεία βρήκε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης για την επίτευξη του στόχου 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα αν και, όπως είπε, «είναι ένα δύσκολο πλεόνασμα».

«Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι το να επιτυγχάνεται πλεόνασμα 3,5% είναι εύκολη άσκηση. Εντούτοις θα πρέπει να έχουμε και αίσθηση των θετικών της άσκησης αυτής και το ότι έχουμε μια συμφωνία που τείνει να κλείσει. Η χώρα αποκτά μια τάση να μπορεί να δανειστεί» είπε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Παρά τις ενστάσεις των δημοσιογράφων ότι το πλεόνασμα προήλθε από την αφαίμαξη των φορολογουμένων ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι «η υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά έχει κάποια προβλήματα αλλά έχει και ένα μεγάλο αβαντάζ».

Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση ετοιμάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι «έτσι όπως είναι τα πράγματα είναι στη διακριτική ευχέρια της κυβέρνησης το αν θα βγει στις αγορές. Πιστεύουμε ότι μετά τις 22 Μαΐου θα μπει ο αριθμός 4 μπροστά στο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου οπότε μετά είναι εύκολο να βγεις μέσα στο 2017 στις αγορές και να μετρήσεις τις δυνάμεις σου».

Όσο για τους στόχους της κυβέρνησης σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με την περιγραφή των μέτρων και την εφαρμογή τους μετά τη λήξη του προγράμματος».

Για το θέμα της ΔΕΗ, τέλος, υποστήριξε ότι «αφενός εμείς την παραλάβαμε υπερδανεισμένη και αφετέρου αντιμετώπιζε πρόβλημα πληρωμής από τους καταναλωτές. Η ΔΕΗ θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες, οι μονοπωλιακές πρακτικές αποδυναμώνονται. Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας και θα έχει το 50%+1 της παραγωγής ή κοντά σε αυτό».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση