HomeHL-EconomyΧρηματιστήριο: Γιατί οι ξένοι «παίζουν» την Αθήνα

Χρηματιστήριο: Γιατί οι ξένοι «παίζουν» την Αθήνα

Προσβλέπουν σε γρήγορο ράλι μέχρι τον Σεπτέμβριο με δήλωση για χρέος και ΔΝΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ντελίριο έχει πιάσει τους ξένους επενδυτές με την Αθήνα, καθώς τα ξένα κεφάλαια οδηγούν την οδό Αθηνών σε μια κούρσα που ήδη συμπλήρωσε 12 ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 17,93%. Από τις αρχές του χρόνου δε η απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι 23%, μια από τις καλύτερες παγκοσμίως. Θα έλεγε κανείς ότι, οι ξένοι παίρνουν το «αίμα» τους πίσω για όσα έχουν χάσει σε 3 τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις – με εξαιρέσεις τα διαλείμματα τις χρονιές 2014-2012.

Η Αθήνα, ενόψει της μείωσης του ρίσκου της χώρας έχει φθάσει στα επίπεδα του Αυγούστου του 2015 (797 μονάδες), όταν το χρηματιστήριο είχε ξεκινήσει μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Και η άνοδος συνοδεύεται από τοποθετήσεις κεφαλαίων το τελευταίο διάστημα (1,5 δισ. ) που προσβλέπουν, όπως θα δούμε, σε ένα καλοκαιρινό ράλι.

Παγκοσμίως, φέτος στις αποδόσεις προηγείται το Καράκας (Βενεζουέλα) με 87%, ακολουθεί η Αργεντινή με 25%, μετά την Ελλάδα η Τουρκία με 22% και έπεται η Πολωνία με 20%.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι, ξένοι επενδυτές και τραπεζίτες διαβλέπουν ότι, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενδέχεται να φθάσει έως και τις 1000 μονάδες στο τέλος του καλοκαιριού, εφόσον γίνει μια θετική δήλωση για το ελληνικό χρέος (Αύγουστος 2018) και φυσικά το ΔΝΤ αποκτήσει ρόλο και συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ημερομηνία- κλειδί θεωρείται κατ’ αρχήν η 22η Μαΐου

Με αυτήν την προοπτική, δηλαδή την δήλωση για το χρέος και το ΔΝΤ, όπως λένε στελέχη ξένων funds η ελληνική αγορά θα μοιάζει με El Dorado. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ( 2014) επανέρχεται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα έφθασαν την απόδοση του 5,6%- όσο είχε το ελληνικό ομόλογο το καλοκαίρι του 2014 και τον Ιανουάριο του 2010.

Η πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από το 7,8% στο 5,6% το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει τις σκέψεις των επενδυτών σχετικά με το ελληνικό χρέος και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οι επενδυτές θεωρούν ότι, η δόση που έχει να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο τον Ιούλιο, όχι μόνο θα καταβληθεί, αλλά ενδεχομένως η Ελλάδα να δοκιμάσει τις διεθνείς αγορές με μια μικρή έκδοση 2 δισ. ευρώ.

Κινητικότητα με πακέτα μετοχών- αναβαθμίσεις

Έντονα συμπιεσμένο το ελληνικό χρηματιστήριο τα 2 τελευταία έτη αντιδρά όπως το «πιεσμένο» ελατήριο και δεν διορθώνει καθώς τον έλεγχο διαθέτουν ξεκάθαρα μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι (Goldman, Citigroup, Morgan Stanley, Credit Suisse κα) – οι οποίοι εξασφαλίζουν μεγάλες προμήθειες ιδιαίτερα σ ότι αφορά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Newsmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση