HomeHL-EconomyΚρύος ιδρώτας στην κυβέρνηση με τη μετατροπή των 140 προαπαιτουμένων του Μνημονίου σε νόμους

Κρύος ιδρώτας στην κυβέρνηση με τη μετατροπή των 140 προαπαιτουμένων του Μνημονίου σε νόμους

Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρύος ιδρώτας λούζει τα κυβερνητικά στελέχη, στην τελική ευθεία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η μετατροπή των 140 προαπαιτούμενων της συμφωνίας σε νομοθετικές διατάξεις αναδεικνύεται σε μια εξόχως επίπονη διαδικασία.

Ο χρόνος πιέζει αφόρητα και αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά, καθώς τα προαπαιτούμενα πρέπει μεταξύ άλλων να αποσαφηνιστούν πλήρως με τους δανειστές. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Εξ’ αυτού του λόγου οι κλειστές συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στο Μαξίμου είναι διαρκείς.

Αν και με την υιοθέτησή τους –τυπικά- η Αθήνα θα έχει κλείσει τον δικό της κύκλο υποχρεώσεων για την αξιολόγηση.Παραμένει αβέβαιο, αν θα υπάρξει επαρκής πρόοδος μεταξύ των δανειστών για να επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Τετ α τετ Τσίπρα-Λαγκάρντ για το χρέος στο Πεκίνο

Ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει στην κυβέρνηση για το αν θα επιτύχουν τη ρύθμιση του χρέους, αποτελεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός που αναχωρεί εντός της ημέρας για την Κίνα, αναλαμβάνει δράση προσωπικά. Στο Πεκίνο -πέραν της βασικής επιδίωξης για επενδύσεις- ο κ. Τσίπρας προγραμματίζεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να πιέσει προς εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

Εφόσον η λύση αυτή βρεθεί, θα μπορέσει να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.Σε αντίθετη περίπτωση, θα δοθεί η δυνατότητα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά είναι σαφές ότι θα ψαλιδιστούν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για πιθανότητα επιστροφής στις διεθνείς αγορές.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση