HomeHL-GreeceΜαξίμου για περικοπές συντάξεων: «Αμιγώς γνωμοδοτική» η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μαξίμου για περικοπές συντάξεων: «Αμιγώς γνωμοδοτική» η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αντίδραση κυβερνητικών πηγών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως «αμιγώς γνωμοδοτική» χαρακτηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου. Σε μια σαφή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της συμφωνίας με τους δανειστές αφού χαρακτηρίζει αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τις περικοπές των συντάξεων που προβλέπονται από το 2019, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου σημειώνει ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή «θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών».

Οι πηγές του Μαξίμου καταλήγουν με την υπενθύμιση για τα περίφημα αντίμετρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Διαβάστε το «non paper» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο:

1. Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

2. Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών.

  1. Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση