HomeHL-WorldΝέα δημοσκόπηση: Προηγείται με 7% του Σουλτς η Μέρκελ

Νέα δημοσκόπηση: Προηγείται με 7% του Σουλτς η Μέρκελ

Ποιοι είναι οι συσχετισμοί εκλογικών συνεργασιών που προκύπτουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους μπορεί να κάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa.

Ένας τέτοιος «συνασπισμός -Τζαμάικα», όπως λέγεται -από το μαύρο, κίτρινο και πράσινο χρώμα των κομμάτων που περιλαμβάνονται στη σημαία της Τζαμάικα- είναι ήδη υπό συζήτηση στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν, παραδοσιακό προπύργιο μέχρι πρότινος των Σοσιαλδημοκρατών, που άλωσαν την περασμένη κυριακή οι Χριστιανοδημοκράτες.

Ορισμένοι βουλευτές της CDU, περιλαμβανομένου και του υφυπουργού Οικονομικών Γιενς Σπαν, είπαν ότι μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να συγκροτηθεί και σε εθνικό επίπεδο.

Η δημοσκόπηση του Forsa για το περιοδικό Stern και το δίκτυο RTL, η οποία διεξήχθη πριν τις εκλογές της Κυριακής στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, φέρνει την CDU στην πρώτη θέση με 36%, ενώ οι νυν κυβερνητικοί τους εταίροι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς βρίσκονται επτά μονάδες πίσω στο 29%.

Αμφότεροι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν εκφράσει την ελπίδα να τερματιστεί ο μεγάλος συνασπισμός και να ηγηθούν της νέας κυβέρνησης συγκροτώντας συμμαχία με μικρότερα κόμματα από τον Σεπτέμβριο.

Στη σφυγμομέτρηση του Forsa Φιλελεύθεροι και Πράσινοι πιάνουν από 7% και μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες φθάνουν στο 50%.

Οι Φιλελεύθεροι έχουν κυβερνήσει μαζί με την CDU και το αδελφό της κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, την CSU, σχεδόν τη μισή περίοδο της μεταπολεμικής Γερμανίας. Στις εκλογές του 2013 δεν κατάφεραν να πιάσουν το 5% – όριο εισόδου στη βουλή, αλλά αναμένεται να το ξεπεράσουν τον Σεπτέμβριο.

Το αντιμεταναστευτικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 7% στη δημοσκόπηση.

Η Μέρκελ διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του Σουλτς κατά μία μονάδα στο 48% έναντι 27% του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την καγκελαρία.

Η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η υποστήριξη προς τον Σουλτς απ’ τα μέλη του κόμματός του υποχώρησε κατά επτά μονάδες στο 67%, ενώ η υποστήριξη προς την Μέρκελ από τους οπαδούς του Σουλτς παρέμεινε σταθερή στο 90%.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση