HomeΚΡΗΤΗΔημότες Μαλεβιζίου: “Προστασία δομημένου περιβάλλοντος, αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης”

Δημότες Μαλεβιζίου: “Προστασία δομημένου περιβάλλοντος, αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης”

Σε ανακοίνωση τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις τους σχετικά με το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης εκφράζουν οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου, σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσαν.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Το δικαίωμα για κατοικία και δημόσιες αστικές υποδομές αξιοπρεπούς διαβίωσης, -αυτονόητα δικαιώματα για τους πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας-, αποτελεί για το σύγχρονο ελληνικό κράτος, ζητούμενο δεκαετιών, που πλήττει κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Στον πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένο πρώην καποδιστριακό δήμο Γαζίου, (σημερινό καλλικρατικό δήμο Μαλεβιζίου) η υλοποίηση του ΓΠΣ (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου) και η εκπόνηση και εφαρμογή των τοπικών χωρικών σχεδίων, συναντάει εδώ και χρόνια την αδιαφορία της πολιτείας και την απροθυμία των δημοτικών αρχών.

Ο δήμος δίνει προτεραιότητα στις τεχνικές υπηρεσίες, ενώ βάση του επείγοντος χαρακτήρα των αναγκών θα έπρεπε να δοθεί στη στελέχωση, στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των πολεοδομικών υπηρεσιών.

Η υποβάθμιση των περιοχών αυθαίρετης δόμησης στην περιοχή του Γαζίου οφείλεται, όχι τόσο στην ποιότητα των κατασκευών, όσο στην έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και υποδομών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη συνείδησης του κοινού καλού: Κοινών χώρων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, περιπάτου, κοινωνικής συναναστροφής, στάθμευσης κτλ. Το ΓΠΣ το οποίο ισχύει από το 2003, είχε ορίζοντα υλοποίησης το 2013. Μόνο το γεγονός αυτό καταδεικνύει τις στρεβλώσεις στις σχέσεις κράτους – πολιτών.

Ποιος ευθύνεται για τη μη υλοποίησή του; Προφανώς δεν είναι μόνο τα χρήματα που τώρα λείπουν…

Η ιδιότυπη οικονομική και πολιτική ομηρεία στην οποία κρατούνται εδώ και δεκαετίες χιλιάδες δημότες με αφορμή την αυθαίρετη δόμηση, πρέπει να σταματήσει.

Σε αυτό οφείλουν να βοηθήσουν:

• το κεντρικό κράτος, το οποίο πρέπει να παρέχει τις προϋποθέσεις, το νομικό και πολιτικό πλαίσιο δίκαιης διευθέτησης καθώς και τους πόρους, δίχως εκδικητικού χαρακτήρα πρόστιμα και συγχρόνως τη βούληση να επιβάλει τις λύσεις για το καλό της κοινωνίας και της χώρας,

• οι δημοτικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να απελευθερωθούν από πελατειακού τύπου υπολογισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να συμβάλουν στη γρήγορη υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού

• οι δημότες, οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και όχι να πέφτουν θύματα κάθε λογής υποσχέσεων.

Να σκέφτονται και να δρουν με βάση το κοινό καλό και όχι βάση των στενών ατομικών τους συμφερόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά στο σεβασμό και στην προστασία του δημόσιου χώρου και στη διεκδίκηση δημόσιων υποδομών αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας.

Σε μια περιοχή όπως το Γάζι, που στις τρεις τελευταίες απογραφές πληθυσμού τριπλασιάστηκε σχεδόν ο αριθμός των κατοίκων και είχε ανάλογη αύξηση η οικονομική δραστηριότητα, συνυπάρχουν οι χώροι οικιστικής δραστηριότητας, τουρισμού-αναψυχής και βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας σε πολύ κοντινές και αλληλοεπικαλυπτόμενες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο η περιοχή αδυνατεί να αποκτήσει ταυτότητα και χαρακτήρα, να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προοδεύσει με σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο τρόπο.

Στα πλαίσια αυτά, αναφορικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την επίλυση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, ως παράταξη εκτιμούμε –με προϋπόθεση την πολιτική βούληση στην κατεύθυνση κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων λύσεων- ότι θα βοηθούσε:

1. Η άμεση υλοποίηση και εφαρμογή του υφιστάμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, δίχως ρουσφετολογικές παρεκκλίσεις και «ιδιαίτερες» εξυπηρετήσεις.

2. Η εξειδικευμένη στελέχωση-ενίσχυση των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών των δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στις κοινωνικές ανάγκες. (μπορεί να γίνει και με εσωτερικές αναδιαρθρώσεις).

3. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της εισπρακτικής-τιμωρητικής νοοτροπίας, από την πλευρά του ευρύτερου κράτους, -το οποίο διαχρονικά αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και των περιοχών.

4. Υλοποίηση των τοπικών χωρικών σχεδίων από τους δήμους.

5. Η μηδενική ανοχή σε παραβάσεις στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικές ζώνες, σε δημόσιες εκτάσεις και σε προστατευμένες περιοχές.

6. Η διευθέτηση του θέματος της αυθαίρετης δόμησης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και με όρους βιωσιμότητας της πρότασης για το κράτος, το περιβάλλον και τους πολίτες. (ολοκληρωμένη επίλυση, που να αποτρέπει την επανάληψη του προβλήματος).

7. Στόχος της διευθέτησης -απόλυτα αλληλένδετος- να είναι η ταυτόχρονη υλοποίηση των υφιστάμενων σχεδίων πολεοδόμησης και όπου είναι απαραίτητο -λόγω πρόβλεψης μεγάλης αύξησης πληθυσμού και επιχειρήσεων- η προσεκτική επέκτασή τους, ώστε να καλύπτει σε βάθος δεκαετίας τις ανάγκες.

8. Γενναία μείωση των προστίμων (στα πλαίσια της απόκτησης άδειας συν ένα συμβολικό ποσό κοινωνικής εισφοράς επ’ ωφελεία του τόπου, ή εισφοράς σε γη με κοινωνική ανταπόδοση), και ταυτόχρονη εναρμόνιση με τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

9. Η απομάκρυνση των οχλουσών εγκαταστάσεων από τα Λινοπεράματα και η μετατροπή του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας-Λινοπεραμάτων σε ζώνη ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο, σε σύνδεση με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, τον υγροβιότοπο του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής της Κέρης.

10. Η παροχή εγγυήσεων από κράτος και δήμο, ότι δε θα επιτραπεί νέα γενιά αυθαιρέτων, που θα ολοκληρώσουν την υποβάθμιση της περιοχής και θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής κυρίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

11. Με την υλοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων-επεκτάσεων, να υπάρξει αυτόματα αυστηροποίηση στις ποινές παραβίασης των όρων τους και άμεση εφαρμογή τους.

12. Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο, για παροχή δυνατότητας αναπλάσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου το ΓΠΣ είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί και υλοποίησης πολεοδομικού σχεδιασμού, όπου αυτό είναι ακόμα εφικτό.

Να διασφαλιστεί, ότι τα εισπραχθέντα ποσά, καθώς και τα ποσά του πράσινου ταμείου, δε θα πέσουν στον καιάδα του χρέους του ελληνικού κράτους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση