HomeHL-9Ξεκινούν οι πρώτοι ψεκασμοί για τα κουνούπια στο Ρέθυμνο

Ξεκινούν οι πρώτοι ψεκασμοί για τα κουνούπια στο Ρέθυμνο

Ο πρώτος κύκλος ψεκασμών θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινάει από αύριο Δευτέρα ο πρώτος κύκλος ψεκασμών του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης σε ανακοίνωση του ενημερώνει ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για την περίοδο 2017-18 αρχίζει με τον ΠΡΩΤΟ κύκλο ψεκασμών, ο οποίος ξεκινάει στις 8-5-2017 και θα ολοκληρωθεί στις 11-5-2017.

Πραγματοποιείται από τρία συνεργεία, που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στους πέντε Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνης και περιλαμβάνει εφαρμογές εγκεκριμένων εντομοκτόνων σκευασμάτων σε εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς, όπως υποδεικνύονται από τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των οικισμών.

Όπως επισημαίνει: “Για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα, παρακαλούνται οι πολίτες να συνεργάζονται με τα αντίστοιχα συνεργεία ψεκασμών της περιοχής τους και να εφαρμόζουν τα κατωτέρω αναφερόμενα μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο:

Τρόποι αποφυγής ανάπτυξης και τσιμπήματος κουνουπιών

Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, κουβάδες, βαρέλια, βάζα, πιατάκια γλαστρών, παλιά λάστιχα, ποτίστρες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Αντικουνουπικά πλέγματα – σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς)

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση