HomeHL-9Μέτρα προστασίας για τα κουνούπια

Μέτρα προστασίας για τα κουνούπια

Ξεκινούν οι ψεκασμοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Τα κουνούπια, εκτός των ενοχλητικών τσιμπημάτων, μεταφέρουν στους ανθρώπους  και ορισμένες ασθένειες, γι’ αυτό επιβάλλεται η καταπολέμησή τους με οποιοδήποτε τρόπο, έτσι ώστε να κρατηθεί ο πληθυσμός τους όσο μικρότερος γίνεται.

Και κατά την φετινή χρονιά παρατηρείται ήδη η εμφάνιση αρκετών κουνουπιών στο Νομό Χανίων, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες , που πολλές φορές είναι δύσκολο να καθοριστούν.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Χανίων θα συνεχίσει και φέτος το πρόγραμμα διαχείρισης κουνουπιών, με ταυτόχρονους ψεκασμούς σε 235 περιοχές και σημεία του νομού. Οι ψεκασμοί προβλέπεται να ξεκινήσουν από το νέο εργολάβο περίπου σε 20 μέρες.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι και το Μάιο του 2018, με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών καθώς και του κουνουπιού *τίγρης*, αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό-προνύμφη-νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Οι πολίτες ωστόσο, θα πρέπει παράλληλα να εφαρμόζουν τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο, καθώς και μέτρα αυτοπροστασίας, όπως αναφέρονται πιο κάτω :

Μέτρα πρόληψης και προστασίας από κουνούπια

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

  • Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού και χρήση κουνουπιέρας (για τα βρέφη) σε περιοχές με πολλά κουνούπια.
  • Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα ,γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων και ποτίσματος, ανθοδοχεία εξωτερικών χώρων κλπ, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, όπου και εναποθέτουν τα αυγά τους.
  • Με πότισμα φυτών και λουλουδιών κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
  • Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών και κλάδεμα δέντρων στις αυλές των κατοικιών.
  • Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ-ταμπλέτες-φιδάκια κλπ). Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
  • Με χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών στα δωμάτια.
  • Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
  • Με ψεκασμό εξωτερικών χώρων των οικιών (τοίχοι, εξωτερική πλευρά παραθύρων, δέντρα στις αυλές κλπ) με ειδικά σκευάσματα, αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων-πωλητών.
  • Με συχνό καθαρισμό των στάβλων και των αποθηκών. Με καθαρισμό και απεντόμωση των εγκαταλελειμμένων οικιών.
  • Με ψεκασμό αλλά και συχνή ανανέωση νερού στις ποτίστρες των ζώων

 Ποια είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, όπως μακριά μανίκια, καπέλα και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Συχνά λουτρά για απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Ατομική χρήση αιθέριων ελαίων στα ακάλυπτα σημεία του σώματος , όπως σιτρονέλας, ευκαλύπτου, αρμπαρόριζας κλπ.
  • Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: για κάθε εντομοαπωθητικό που θα χρησιμοποιείται, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Ιδιαίτερη υποχρέωση έχουν και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και την εξουδετέρωση εστιών, μέσα κι έξω από τις επιχειρήσεις τους.

Τέλος τονίζεται ότι ξεχωριστή προσοχή πρέπει να δίνουν οι πολίτες κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης (βραδινές), στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες, τσιμπούν, κατά κανόνα, από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση