HomeHL-970 εκ. ευρώ λαβαίνει η Κρήτη για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

70 εκ. ευρώ λαβαίνει η Κρήτη για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

Τι ανακοίνωσε επιπλέον ο περιφερειάρχης για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο Καστελίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έγκριση 70 εκ. ευρώ για τα πρώτα εργοστάσια διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κρήτη με δημόσια χρηματοδότηση βάσει του Περιφερειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας, του πρώτου στην Ελλάδα Σχεδιασμού, ανακοίνωσε σήμερα παρουσία των φορέων υλοποίησης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά τη συνάντησή του χθες στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη Χαρίτση.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι τα πρώτα στην Ελλάδα εργοστάσια που εγκρίνονται με δημόσια δαπάνη σε ποσοστό σχεδόν 100% και πρόκειται για τις Μονάδες: Χερσονήσου, Αμαρίου, Αρχανών Αστερουσίων για τα οποία υπογράφηκε χθες η χρηματοδότησή τους (60 εκ. €), ενώ ήδη η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά έχει χρηματοδοτηθεί με δημόσια δαπάνη 10εκ. € για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της, ο οποίος και έχει ολοκληρωθεί.

perifereia-xaritshs-5

Ο κ. Αρναουτάκης επίσης ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να εγκριθεί η χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ Χανίων με ποσό περίπου άλλων 10 εκ. €, ενώ τα επόμενα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν με δημόσια δαπάνη για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι οι Μονάδες διαχείρισης της Σητείας και της Ιεράπετρας, ενώ σε εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα έργα του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Περιφερειάρχης, διευκρίνισε ότι, έχει ήδη διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους για τις απαλλοτριώσεις των έργων και τις αναγκαίες επεκτάσεις ΧΥΤΥ, ώστε την επόμενη τριετία να έχει ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους.

perifereia-xaritshs-4

Για την ανακοίνωση της έγκρισης χρηματοδότησης των εργοστασίων από τον Υπουργό, αλλά και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, ο Περιφερειάρχης με τους συνεργάτες του είχε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης ΕΣΔΑΚ και ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και τους Δημάρχους Χερσονήσου και Αρχανών Αστερουσίων.

perifereia-xaritshs-7

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης και των υπόλοιπων τοπικών φορέων

Ο σχεδιασμός για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο Καστελίου

Στις δηλώσεις του σήμερα στα ΜΜΕ και στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό, μέλη της Κυβέρνησης, γ.γ. Υπουργείων, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης όπως είπε, συζήτησε με τον Πρωθυπουργό τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, που είναι ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο Καστελίου, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, η ασφάλεια του οδικού δικτύου και άλλα έργα. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης μετά τις συναντήσεις του με αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη Χαρίτση και τους τους γ.γ. των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κορκολή, Δέδε, αλλά και την ειδική γραμματέα κα Φωτονιάτα, είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία για την ρεαλιστική πρόταση της Περιφέρειας για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, με ρήτρα διαθεσιμότητας, χωρίς διόδια και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης για τις συναντήσεις του χθες στην Αθήνα ανέφερε:

perifereia-xaritshs-6

«Είχαμε διαδοχικές συναντήσεις με τους γ.γ. των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών τον κ. Κορκολή,  τον κ. Δέδε, καθώς και την κα. Φωτονιάτα την ειδική γραμματέα και συζητήσαμε για τον ΒΟΑΚ. Το χρονοδιάγραμμα το οποίο υπάρχει είναι ότι προς το τέλος του χρόνου, θα υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία για την πρόταση που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Κρήτης, με ρήτρα διαθεσιμότητας και χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Μάλιστα ο εκπρόσωπός της, αναμένεται σύντομα στο νησί. Θεωρείται εγκεκριμένη χρηματοδότηση και έχουν προχωρήσει για την διακήρυξη της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού των 4 εκ. ευρώ, που αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό του Βόρειου Οδικού Άξονα, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί έχουμε διασφαλίσει τα 20 εκ. για την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ και θεωρώ ότι τα έργα μπορούν να δημοπρατηθούν μέχρι το καλοκαίρι και να έχουμε ένα ασφαλέστερο δίκτυο. Η πρόταση μας είναι η μόνη ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, την οποία έχουμε καταθέσει. Μάλιστα και χθες συζητήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό τα δυο έργα ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο Καστελίου, που για το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος με την τιμή που έχει δώσει η εταιρεία. Άρα είναι δυο πολύ σημαντικά έργα τα οποία είναι αναπτυξιακά για το νησί μας και μπορούμε να προσελκύουμε τουρίστες υψηλού επιπέδου, αλλά πάνω από όλα για τους  πολίτες της Κρήτης να έχουμε ένα ασφαλές δίκτυο. Παράλληλα μέσα στο επόμενο δίμηνο να βγουν οι διαγωνισμοί για 450 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού. Είναι η μελέτη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που είχε ξεκινήσει το 2012 και εμείς ως Περιφέρεια έχουμε διασφαλίσει 30 εκ. ευρώ για το έργο αυτό. Θέλω μάλιστα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κ. Χαρίτση, γιατί πάντα η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοικτή και εξασφαλίζουμε τις χρηματοδοτήσεις. Θεωρώ ότι τα έργα που θα βγουν για την οδική ασφάλεια θα ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση