HomeHL-WorldΜάχη ύβρεων Μακρόν-Λεπέν: Ψεύτρα ο ένας, πονηρέ τραπεζίτη η άλλη

Μάχη ύβρεων Μακρόν-Λεπέν: Ψεύτρα ο ένας, πονηρέ τραπεζίτη η άλλη

Για 2,5 ώρες επικράτησαν οι προσωπικές επιθέσεις και όχι οι θέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια μάχη ύβρεων και προσωπικών χαρακτηρισμών και λιγότερο πολιτικών θέσεων εξελίχθηκε το τελευταίο ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή.

Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις μεταξύ τους «παλεύοντας» για το πώς θα βελτιώσουν τη γαλλική οικονομία και πώς θα αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

Στις 2,5 ώρες που διήρκησε το ντιμπέιτ ο Μακρόν αποκάλεσε την αντίπαλο του γεμάτη μίσος ψεύτρα , διεφθαρμένη, επικίνδυνα εθνικιστική και λάθος ενημερωμένη με την Μαρίν Λεπέν να απαντα΄με χαρακτηρισμούς όπως υπερφίαλος, κακομαθημένος, ψυχρός και πονηρός τραπεζίτης.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος κατηγόρησε την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ότι θέλει να φέρει τον εμφύλιο στη Γαλλία με την Λεπέν να τον κατηγορεί ότι συνεργάζεται με τους Ισλαμιστές και την τρομοκρατία με στόχο να «σφάξει τη Γαλλία» για το συμφέρον «των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Παράλληλα και οι δύο κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο ότι αντιμετωπίζουν τους Γάλλους ως ανόητους.

Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λεπέν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να «φορτώνει» τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ», ενώ ο Μακρόν είχε παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λεπέν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε πλέον των δέκα φορών τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς.

Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της τρομοκρατίας η Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν για «ανεκτική συμπεριφορά» απέναντι στον Ισλαμικό φονταμενταλισμό με τον αντίπαλό της να απαντά ότι θα είναι «άτεγκτος» απέναντι στην τρομοκρατία την οποία αποκάλεσε το μεγαλύτερο ζήτημα για τη Γαλλία τα επόμενα χρόνια.

Η Λεπέν επανέλαβε, ακόμα το σχέδιό της να απαγορεύσει τα θρησκευτικά σύμβολα από όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμικής μαντίλας με τον Μακρόν να προειδοποιεί ότι οι προτάσεις της θα διχάσουν τη Γαλλία και θα την οδηγήσουν σε «εμφύλιο πόλεμο» και ότι «αυτό είναι που θέλουν οι τρομοκρατες».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση