HomeHL-WorldΠάνω από 100 δισ. ευρώ μπορεί να στοιχίσει το Brexit στους Βρετανούς

Πάνω από 100 δισ. ευρώ μπορεί να στοιχίσει το Brexit στους Βρετανούς

Η ΕΕ αναθεωρεί τις απαιτήσεις της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέχρι τώρα γινόταν λόγος για 60 δισ ευρώ: αυτό το ποσό έλεγαν ότι θα ανέγραφε ο λογαριασμός που θα παρουσίαζαν οι Βρυξέλλες στη Βρετανία για το διαζύγιο από την Ένωση.

Όμως οι Financial Times λένε τώρα ότι κατόπιν πιέσεων κυρίως από μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας οι αρχικές αξιώσεις της ΕΕ έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες και να ξεπερνούν ακόμη και τα 100 δισ ευρώ.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση του Brexit φέρονται να έχουν αναθεωρήσει τους αρχικούς τους υπολογισμούς κατόπιν αιτήματος αρκετών κρατών μελών και να εγείρουν τις μέγιστες απαιτήσεις. Το ποσό αφορά στον τελικό λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν οι Βρετανοί για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πλέον των 40 ετών συμμετοχή τους στην Ένωση. Και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημοσιονομικές δεσμεύσεις, δεσμεύσεις για θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς και για το κόστος συνταξιοδότησης κοινοτικών υπαλλήλων.

Η «λυπητερή» του διαζυγίου αναμένεται να αποτελέσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, που θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία.

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβιντς είπε ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο συγκεκριμένο ποσό στην κυβέρνηση του. Κι αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να πληρώσουμε 100 δισ ευρώ.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση