HomeHL-WorldΜεταφράστρια του FBI παντρεύτηκε μαχητή του ISIS τον οποίο ερευνούσε

Μεταφράστρια του FBI παντρεύτηκε μαχητή του ISIS τον οποίο ερευνούσε

Ο γάμος της γυναίκας με τον πρώην ράπερ έχει κλονίσει το τμήμα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ντανιέλα Γκριν ήταν μεταφράστρια του FBI και μάλιστα με υψηλή διαβάθμιση ασφαλείας, με την οποία ταξίδεψε πριν από τρία χρόνια στη Συρία. Στο ταξίδι της αυτό, η αποστολή της ήταν να ερευνήσει τον τζιχαντιστή Αμπού Ταλχά αλ Αλμανί, κατά κόσμον Ντένις Κάσπερτ ή πιο γνωστό με το καλλιτεχνικό του προσωνύμιο -κυρίως μεταξύ των φανς της ραπ και της r’n’b μουσικής στην Ευρώπη- Deso Dogg.

Το CNN προέβη σε μία σημαντική αποκάλυψη καθώς, όπως μετέδωσε, η μεταφράστρια στο ταξίδι-αποστολή της στη Συρία εν τέλει παντρεύτηκε τον άνδρα τον οποίο της είχε ανατεθεί να ερευνήσει.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του γνωστού δικτύου, η μεταφράστρια είπε ψέματα στο FBI σχετικά με το πού πήγαινε και προειδοποίησε τον νέο της σύζυγό πως ήταν υπό διερεύνηση. Η ιστορία της Γκριν λοιπόν έχει απασχολήσει αρκετά το τμήμα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς όπως ανέφεραν αξιωματούχοι «αποτελεί σημαντικότατη παραβίαση εθνικής ασφαλείας στο FBI, στις αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνεται ακριβώς ο εντοπισμός υποστηρικτών της οργάνωσης στη χώρα».

Ωστόσο, τίθενται ερωτήματα περί ευνοϊκής αντιμετώπισής της από τους εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι της απήγγειλαν σχετικά ελαφρές κατηγορίες και μετά ζήτησαν από το δικαστήριο να της δώσει μειωμένη ποινή με αντάλλαγμα τη συνεργασία της. Οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ακόμα άγνωστες.

Από τις ρίμες ένοπλος μαχητής του ISIS

Ο Ντένις Κάσπερτ ήταν γνωστός στη Γερμανία καθώς σε τραγούδι του είχε επαινέσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε απειλήσει τον πρόεδρο Ομπάμα με χειρονομία κοψίματος λαιμού και είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά βίντεο, σε ένα εκ των οποίων κρατούσε ένα κομμένο ανθρώπινο κεφάλι.

Αμπού Ταλχά αλ Αλμανί θεωρείται άτομο με μεγάλη επιρροή όσον αφορά τη στρατολόγηση νέων μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης, και οι δραστηριότητές του τον είχαν θέσει στο «μικροσκόπιο» των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών δύο ηπείρων.

Το 2012 έφυγε από τη Γερμανία και θεωρείται πως πέρασε χρόνο στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Μετά πήγε στη Συρία, όπου έγινε γνωστός ως «δημόσιο πρόσωπο» του ISIS. Τον Απρίλιο του 2014, ενώ η Γκριν δούλευε στην υπόθεση, ο Κάσπερτ εμφανίστηκε σε βίντεο όπου δήλωνε πίστη στο ISIS και στον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Τον Ιούνιο του 2014, η Γκριν υπέβαλε αίτηση για ταξίδι στο εξωτερικό (χρειάζεται για τους εργαζομένους και συμβασιούχους του FBI που έχουν διαβάθμιση ασφαλείας). Τότε ήταν ακόμη παντρεμένη με τον αμερικανό σύζυγό της, και ανέφερε τον λόγο ταξιδιού ως «προσωπικό», λέγοντας πως ήθελε να δει τους γονείς της στο Μόναχο.

Η 38χρονη αφού συνειδητοποίησε το λάθος της μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που παντρεύτηκε τον πρώην ράπερ επέστρεψε στην Αμερική, συνελήφθη και έδωσε την συγκατάθεσή της ώστε να συνεργαστεί με τις αρχές, δίνοντας πληροφορίες για τον Κάσπερτ. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης τα οποία εξέτισε σε ομοσπονδιακή φυλακή. Αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Σε ανακοίνωσή του στο CNN, το FBI αναφέρει πως στο πλαίσιο της υπόθεσης έγιναν «αρκετά βήματα σε μια σειρά από τομείς για να εντοπιστούν και να μειωθούν τα κενά ασφαλείας».

Τέλος να σημειωθεί πως ο Κάσπερτ χαρακτηρίστηκε επίσημα από τις ΗΠΑ ως διεθνής τρομοκράτης τον Φεβρουάριο του 2015. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Κάσπερτ σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση τον Οκτώβριο του 2015, κοντά στη Ράκα στη Συρία, ωστόσο εννιά μήνες αργότερα, στις 3 Αυγούστου 2016, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε πως ο πρώην ράπερ παραμένει ζωντανός.

https://www.youtube.com/watch?v=TpO2z5pzjYw

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση