HomeΚΟΣΜΟΣΠραγματική αιματοχυσία στη Βραζιλία: Αγρότες έκοψαν χέρια και πόδια ιθαγενών

Πραγματική αιματοχυσία στη Βραζιλία: Αγρότες έκοψαν χέρια και πόδια ιθαγενών

Διαμάχη για έκταση γης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αγρότες από την περιοχή Μαρανιάο της Βραζιλίας επιτέθηκαν σε φυλή ιθαγενών, κόβοντας τα χέρια και τα πόδια σε κάποια από τα μέλη τους, λόγω μιας διαμάχης που είχαν σχετικά με την ιδιοκτησία γης.

Δεκατρία μέλη της κοινότητας Γκαμέλα βρέθηκαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν οι αγρότες, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και μαχαίρια. Η επίθεση έλαβε χώρα στον δήμο Βιάνα, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο ηγέτης της φυλής, ονόματι Kum’ Tum Gamela, ο οποίος είναι πρώην ιερέας και νυν συντονιστής της Επιτροπής Ποιμαντικής Γης. Ο ίδιος είχε μέχρι σήμερα δεχθεί πολλαπλές απειλές για την ασφάλεια της ζωής του, καθώς τα τελευταία χρόνια κάνει εκστρατείες υπέρ των δικαιωμάτων γης που αναλογούν στους ανθρώπους της φυλής του.

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες μέλη της φυλής εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή που χαρακτήριζαν, παραδοσιακά, ως δικιά τους. Κατά την διάρκεια μιας στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85) η εν λόγω φυλή είχε «καταλάβει» τη συγκεκριμενή περιοχή, η οποία στη συνέχεια μοιράστηκε σε ντόπιους γαιοκτήμονες και σήμερα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως βοσκότοπος.

Αλλά η Γκαμέλα, μια ομάδα 400 οικογενειών που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την περιοχή, έχουν άλλη άποψη καθώς επιμένουν ότι τούς έκλεψαν τη γη μέσα από τα χέρια τους και έτσι, από το 2014, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τους επιστραφεί αυτό που θεωρούν ότι τους ανήκει.

Και έτσι, την περασμένη εβδομάδα αφού κατέστρεψαν τους περιμετρικούς φράχτες εγκαταστάθηκαν και πάλι στην περιοχή.

Οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι με την σειρά τους εξοργίστηκαν από αυτήν την κίνηση και αποφάσισαν να απαντήσουν με βία. Σύμφωνα με μια πηγή, οι αγρότες μαζεύτηκαν σε ένα σπίτι, ψήσανε κρέατα, καταναλώσανε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και όταν βράδιασε ξεκίνησαν την επίθεση τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, οι αγρότες περικύκλωσαν τον συνοικισμό των Γκαμέλα, πυροβόλησαν μερικές φορές και έπειτα ξεκίνησαν να κομματιάζουν ανθρώπους με τα μαχαίρια τους. Παρότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος, πολλοί ιθαγενείς έχασαν χέρια και πόδια. Μάλιστα, 3 από αυτούς νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η φυλή τα τελευταία χρόνια κάνει σοβαρό αγώνα αντίστασης και παλεύει ενάντια σε πολύ ισχυρούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης και της πλούσιας οικογένειας Samey, που κατέχει τεράστιες εκτάσεις γης και κυριαρχεί πλήρως στο πολιτικό τοπίο του Μαρανιάο.

Η Γκαμέλα μάλιστα υποστηρίζει πως κατά την διάρκεια του περιστατικού, οι αστυνομικοί κοιτούσαν τα όσα δραματικά συνέβαιναν δίχως να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για να σταματήσουν την επίθεση. Μάλιστα, κυκλοφορεί και μια ηχογράφηση, στην οποία ακούγονται άνθρωποι της τοπικής στρατιωτικής αστυνομίας να λένε πως δεν επιθυμούν να παρέμβουν στην σύγκρουση.

Μετά την επίθεση, αυτοί που μπορούσαν να φύγουν, έτρεξαν μέσα στο δάσος για να σωθούν. Υπάρχει μάλιστα έντονος φόβος ότι κάποιοι από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι αλλά φοβούνται να γυρίσουν για νοσηλευτική βοήθεια.

Αυτή η επίθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά από συγκρούσεις που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια και οι ακτιβιστές φοβούνται πως τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μαρανιάο είναι η φτωχότερη και πιο βίαια πολιτεία της Βραζιλίας ενώ παράλληλα έχει πέσει θύμα μιας μεγάλης κλίμακας αποψίλωσης των δασών, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ των ιθαγενών που προσπαθούν να υπερασπιστούν την περιοχή τους απέναντι στους ξυλοκόπους, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση