HomeΚΟΣΜΟΣΣυνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί με λίγες ελπίδες για πρόοδο

Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί με λίγες ελπίδες για πρόοδο

Θα συζητηθεί το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στην κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα συνάντηση έχουν σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση, μετά τη σχεδόν δίμηνη διακοπή τους κατόπιν της αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών. Για το Μάιο έχουν προγραμματιστεί συνολικά τρεις συναντήσεις.

Η ατζέντα της συνάντησης καθορίστηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί στη παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στην κυβέρνηση, θέματα που αφορούν την ΕΕ και τη διακυβέρνηση του τόπου καθώς και την εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων σε θεσμούς και όργανα του ομόσπονδου κράτους.

Χθες, Δευτέρα, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η προεργασία που έγινε για τις συνομιλίες για το Κυπριακό θα καταγράψει κατ’ ευχήν πρόοδο. Ερωτηθείς συγκεκριμένα τι να αναμένεται από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Θα διαφανεί κατά τη συνάντηση. Θέλω να ελπίζω ότι μια προεργασία που έγινε θα καταγράψει κατ’ ευχήν πρόοδο», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν αυτή η πρόοδος θα οδηγήσει σε μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Mη βιάζεστε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε εξάλλου πως είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να δώσει τη μάχη για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρώτιστα για εκείνην που εκπροσωπεί, την ελληνοκυπριακή κοινότητα, και συνεπώς πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοιες πρόνοιες μιας λύσης που την επομένη θα καταρρεύσει.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση