HomeHL-GreeceΤρέχουν στο Μαξίμου για να πείσουν τους βουλευτές να πουν «ναι» σε όλα τα επώδυνα μέτρα

Τρέχουν στο Μαξίμου για να πείσουν τους βουλευτές να πουν «ναι» σε όλα τα επώδυνα μέτρα

Χωρίς να υπάρχει συμφωνία για το χρέος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην επικοινωνιακή διαχείριση των επώδυνων μέτρων της συμφωνίας στρέφεται η κυβέρνηση προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή χωρίς παρατράγουδα.

Όπως πρώτο έγραψε χθες το iefimerida, το «πακέτο» όσων συμφωνηθούν θα τεθεί προς ψήφιση μετά το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο, πιθανότατα στις 16 Μαΐου. Το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο πώς θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους υπόγειους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Και το πολιτικό μασάζ σε βουλευτές και στελέχη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για να σφραγίσουν κάθε ενδεχόμενο διαρροών.

Από σήμερα ξεκινά ένα δεκαήμερο-«φωτιά» και ο πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς συσκέψεις με τους πιο στενούς του συνεργάτες. Με το… σερβίρισμα των μέτρων να είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για τις προθέσεις των δανειστών για το χρέος. Αφήγημα στο οποίο ποντάρει η ηγεσία της κυβέρνησης.

Σε θολά νερά οι υποσχέσεις

Το νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις θα πέσει βαρύ και η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει τη μεσαία τάξη. Εξ’ αυτού του λόγου η κυβέρνηση προσπαθεί να συνοδεύσει το πακέτο των σκληρών μέτρων με γλυκαντικά τα αντίμετρα και το χρέος.

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, συντρέχουν βασικές προϋποθέσεις: Για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα θα πρέπει το 2018 να εκτιμηθεί πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 3,5% για το 2019 και ότι θα ξεπεραστεί κατά 0,3% του ΑΕΠ. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει υπεραπόδοσηδεν εφαρμόζονται καθόλου.

Όσο για το θέμα του χρέους, το Βερολίνο δείχνει να μην έχει λάβει επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι έχει ληφθεί απόφαση υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου. Αν και στην πραγματικότητα είναι σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να είναι γενναιόδωρες και θα ληφθούν μετά τη λήξη του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Στο συρτάρι η ποσοτική χαλάρωση

Στο θολό αυτό τοπίο μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, ο Μάριο Ντράγκι αναμένει πρώτα τις αποφάσεις του eurogroup, ώστε να κάνει εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για την επιλεξιμότητα των ομολόγων.

Στην καλύτερη η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούνιο, χωρίς να υπάρχει καμία βεβαιότητα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση