HomeΕΛΛΑΔΑΤα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα «αγκάθι» στις συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα «αγκάθι» στις συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών

Ανοίγει ξανά το ζήτημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγει και πάλι το θέμα των «Μη υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων» -και μη αποζημιωμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία- (ΜΗΣΥΦΑ) αποτελώντας ένα από τα ζητήματα-«αγκάθια» στις συζητήσεις θεσμών και κυβέρνησης στο ξενοδοχείο Χίλτον αλλά και στις επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Σήμερα, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, για τον τρόπο τιμολόγησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι θεσμοί ζητουν επιπλέον άνοιγμα της φαρμακευτικής αγοράς των «Μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων» (ΜΗΣΥΦΑ), ιδίως σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση της λίστας αυτών των φαρμάκων αλλά και την πλήρη απελευθέρωση των τιμών τους.

Η κυβέρνηση επέτρεψε το περασμένο έτος την είσοδο στα σούπερ – μάρκετ ενός μέρους από τα ΜΗΣΥΦΑ, ονομάζοντας τη νέα λίστα φαρμάκων ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα). Συγκεκριμένα, στα ΓΕΔΙΦΑ εντάχθηκαν μετά από πολύμηνες διεργασίες 219 σκευάσματα από τα 1.582 που περιλαμβάνει συνολικά η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ. Μεταξύ άλλων στα ΓΕΔΙΦΑ που μπορούν να διατίθενται σε φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ είναι τα παυσίπονα, τα αντιόξινα σκευάσματα (για την αντιμετώπιση της καούρας), τα υπακτικά (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας), τα κολλύρια, οι αναλγητικές κρέμες, τα αντικνησμώδη και τα αντιπυρετικά. Μέχρι και το 2017 είχε συμφωνηθεί η τιμή των ΓΕΔΙΦΑ να παραμείνει σταθερή, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας τιμολόγησης της αρμόδιας επιτροπής τιμών, και στη συνέχεια να απελευθερώνεται σταδιακά.

Το θέμα της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης -και εκτός φαρμακείων- των ΜΗΣΥΦΑ όπως και των τιμών τους βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους εκπροσώπους των δανειστών – θεσμών τα τελευταια πέντε χρονια – απολύτως… λογικό με δεδομένο πως ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ κυμαίνεται στα 73 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα ο τζίρος αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κάποιος πως με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ και με την έξοδό τους από τα φαρμακεία ο ΦΠΑ των ΓΕΔΙΦΑ αυξήθηκε αυτόματα από το 6% στο 23%, αντιλαμβάνεται πως η απευλεθέρωση μεταφράζεται σε δραστική αύξηση των εσόδων του κράτους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση