HomeHL-9Σε διεθνές συνέδριο στην Ισπανία η Περιφέρεια Κρήτης

Σε διεθνές συνέδριο στην Ισπανία η Περιφέρεια Κρήτης

Για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ευρωπαϊκή Οδηγία Αξιοποίησης Ανοικτών Δεδομένων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, την Ολοκληρωμένη  Διαχείριση  των Παράκτιων Ζωνών, το πλαίσιο της Θαλάσσιας Στρατηγικής αλλά και τη διαχείριση των πληροφοριών για την ανοικτή πρόσβαση στα δεδομένα (Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE) στο Πανεπιστήμιο του Λας Πάλμας στην Ισπανία όπου συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει σε επαφή επιστήμονες-ερευνητές, επαγγελματίες, φορείς πολιτικής και λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με  το παραπάνω νομικό πλαίσιο, για να συζητήσουν τα θέματα, μεθοδολογίες, βέλτιστες πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων (case studies) ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, και κυρίως, την ολοκληρωμένη εφαρμογή του θαλάσσιου σχεδιασμού μαζί με τον περιβαλλοντικό  με την χρήση βάσεων ανοιχτών δεδομένων.

perifereia-synedrio2

Η Περιφέρεια Κρήτης, με ενεργή δράση στα παραπάνω ζητήματα, παρακολουθεί τα θέματα γύρω  από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και οδηγίες, συμμετέχει στις σχετικές διαβουλεύσεις καθώς επίσης σε ομάδες εργασίας-συνεργασίας με άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη για την επίτευξη της διαπεριφερειακής προσέγγισης και την προώθηση θεμάτων που αφορούν την παράκτια και θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη, διατηρώντας για το σκοπό αυτό σταθερή συνεργασία με τα επιστημονικά – ερευνητικά ιδρύματα του νησιού.

Με βάση την πρότερη εμπειρία της Περιφέρειας Κρήτης, η Δρ, Ε. Χατζηγιάννη Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, παρουσίασε στο συνέδριο το ρόλο που μπορεί και καλείται να έχει ένας δημόσιος φορέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με κριτήριο την σύνδεση που επιτελεί με την τοπική κοινωνία, τους επαγγελματίες και τους χρήστες στην παράκτια ζώνη, αναδεικνύοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες, την διατήρηση και διαχείριση των οικοσυστημάτων στην χωρική τους έκταση, αλλά και σε σχέση με πιθανά ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, διατυπώθηκε η ανάγκη εφαρμογής του σχεδιασμού με συνδυαστικό τρόπο αξιοποιώντας την τεράστια επιστημονική γνώση των τελευταίων δεκαετιών και τον μεγάλο αριθμό δεδομένων με το κανονιστικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών στρατηγικών για τη Γαλάζια Ανάπτυξη , το οποίο βρίσκεται πλέον πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Συνέδριο,  οργανώθηκε σε 9 συνεδρίες και 5 παράλληλα εργαστήρια εργασίας, συμμετείχαν περισσότεροι από 100 σύνεδροι από όλη την Ευρώπη, οι εργασίες του συντονίστηκαν από εκπροσώπους Γεν. Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη και  Καθηγητές  Πανεπιστημίων της Ευρώπης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση