HomeΚΟΣΜΟΣΟ Πάπας φοβάται για πυρηνικό πόλεμο εξαιτίας της κατάστασης στη Βόρεια Κορέα

Ο Πάπας φοβάται για πυρηνικό πόλεμο εξαιτίας της κατάστασης στη Βόρεια Κορέα

Μετά την επίσκεψη στο Κάιρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος την κατάσταση όπως εκτυλίσσεται στην Κορεατική Χερσόνησο μιλώντας το Σάββατο σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Αίγυπτο πίσω στην Ρώμη μετά από επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποστήριξε ακόμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να πάρουν πίσω τον ηγετικό ρόλο που τους αρμόζει στη διεθνή διπλωματία.

Πιο συγκεκριμένα ο Πάπας είπε πως «η κατάσταση με την Βόρεια Κορέα έχει γίνει τόσο θερμή που υπάρχει ο κίνδυνος ο κόσμος να περιπέσει στη δίνη ενός καταστροφικού πυρηνικού πολέμου, όπου ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας θα χαθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όταν θα βρίσκεται στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα, αλλά πρόσθεσε πως έχει κάποια ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει μια τέτοια συνάντηση ακόμη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από μία τρίτη (ουδέτερη) χώρα, όπως η Νορβηγία να μεσολαβήσει στη διαμάχη των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, διότι η κατάσταση έχει γίνει έκρυθμη, όπως γράφει το Skynews.

Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από το Κάιρο, ο Πάπας προειδοποίησε ότι ένα καλό κομμάτι της ανθρωπότητας θα καταστρεφόταν σε περίπτωση πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Ζητάω και θα ζητάω από όλους τους ηγέτες να συνεργαστούν για να βρουν μία λύση στα προβλήματα, μέσω της διπλωματικής οδού» ανέφερε ο Πάπας και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί που μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία».

Η Νορβηγία είχε κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη τη δεκαετία του 1990 με τις Συμφωνίες του Όσλο.

«Θα πω αυτό που έλεγα πάντα, σε όλους τους ηγέτες σε διάφορες θέσεις: Πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση για τα προβλήματά μας μέσω της διπλωματικής οδού».

Ο Πάπας σχολίασε το γεγονός της βορειοκορεατικής δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου αμέσως μετά την προειδοποίηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ο οποίος είχε πει ότι η αποτυχία αναστολής των δοκιμών της Βόρειας Κορέας μπορεί να οδηγήσει «σε καταστροφικά αποτελέσματα».

«Στο ερώτημα για τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στην επικαιρότητα για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, αλλά τώρα η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα θερμή», είπε για να συνεχίσει:

«Μιλάμε για το μέλλον της ανθρωπότητας. Σήμερα ένας μεγάλος πόλεμος θα σκοτώσει, δε θα πω τη μισή ανθρωπότητα, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής και τον πολιτισμό, τα πάντα τα πάντα» είπε με έμφαση «Θα είναι κάτι το τρομερό. Δεν νομίζω ότι η ανθρωπότητα θα μπορέσει να το αντέξει», κατέληξε.

Να σεβαστεί η Βενεζουέλα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο ποντίφικας, μιλώντας σε χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, επέκρινε «τη σοβαρή ανθρωπιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση» που εξουθενώνει τον λαό της χώρας.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζητά τη διεξαγωγή εκλογών, την αυτονομία του κοινοβουλίου (όπου έχει την πλειοψηφία), την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό και την αποφυλάκιση περισσότερων από 100 ακτιβιστών.

«Απευθύνω ειλικρινή έκκληση στην κυβέρνηση (του προέδρου Νικολάς Μαδούρο) και όλων των συνιστωσών της κοινωνίας της Βενεζουέλας, να αποφύγουν κάθε μορφή βίας, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναζητήσουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Φραγκίσκος.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Λεοπόλντο Λόπες, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Λαϊκή Βούληση» αλλά και άλλοι είναι πολιτικοί κρατούμενοι και ότι η σύλληψή τους αποτελεί το σύμβολο της δικτατορίας του Μαδούρο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τονίζει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή κρατούνται για εγκλήματα και ότι ο 45χρονος Λόπες σχεδίαζε πραξικόπημα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη μεσολάβηση του Βατικανού, κατέρρευσαν χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση