HomeHL-9Το φαράγγι της Σαμαριάς υποδέχεται τους χιλιάδες επισκέπτες του

Το φαράγγι της Σαμαριάς υποδέχεται τους χιλιάδες επισκέπτες του

Απολαύστε τις ομορφιές του τοπίου-Συμβουλές στους περιπατητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι το πιο μακρύ και πιο επιβλητικό φαράγγι της Ευρώπης. Είναι το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο φυσικής ομορφιάς και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της χώρας. Ο λόγος για το φαράγγι της Σαμαριάς που από σήμερα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες του.

faraggi-samarias-11

Το μήκος του φαραγγιού αγγίζει τα 18 χλμ. και το πλάτος του κυμαίνεται από τα 150 μ. ως τα 3-4 μ. στο στενότερο σημείο του, τις διάσημες «Σιδερόπορτες».

faraggi-samarias3

Η διάσχιση του Φαραγγιού της Σαμαριάς, αποκαλύπτει ένα συνεχώς εναλλασσόμενο τοπίο, με πηγές, μικρές λιμνούλες, τις τεράστιες πέτρες που αποκαλύπτει η κοίτη του χειμάρρου, και πολλά δέντρα, πλατάνια, πεύκα, κυπαρίσσια.

faragi-samarias

Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 με 8 ώρες, ανάλογα με τους ρυθμούς του κάθε επισκέπτη, ενώ κατά μέσο όρο 6 ώρες είναι αρκετές ώστε να απολαύσει κανείς τη διαδρομή χωρίς υπερβολική βιασύνη.

Συμβουλές στους εκδρομείς

Με την ευκαιρία της έναρξης η Διεύθυνση Δασών προχωρεί σε επισημάνσεις που θα κάνουν την διέλευση των επισκεπτών πιο όμορφη και ασφαλή:

-Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των φυλάκων και των πινακίδων. Για κανένα λόγο μην απομακρύνεστε από το κεντρικό μονοπάτι.

-Κατά μήκος της διαδρομής εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων δεν υπάρχει τηλεφωνική κάλυψη ούτε από τον αριθμό 112. Υπάρχουν ασυρματικές συσκευές με GPS που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό κατά μήκος της διαδρομής για επικοινωνία με τα φυλάκια εξόδου.

-Μεγάλη προσοχή δίδεται στην πυροπροστασία. Ενημερώστε άμεσα για οποιοδήποτε ένδειξη (π.χ. καπνός). Όσοι καπνίζουν πρέπει να περιορίζονται στους χώρους ανάπαυσης.

-Μην ξεκινάτε χωρίς την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Εκτός τα αναγκαία για την προστασία από τον ήλιο, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα φάρμακά σας αν έχετε ανάγκη. Αναφέρετε στους φύλακες όποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να σας απασχολήσει.

-Διασχίστε το φαράγγι αργά, με πολλές στάσεις. Αφιερώστε χρόνο να παρατηρήσετε γύρω.

Διαφήμιση
Διαφήμιση