HomeΚΟΣΜΟΣΠεντάγωνο: Πιθανόν νεκρός ο επικεφαλής του ISIS στο Αφγανιστάν

Πεντάγωνο: Πιθανόν νεκρός ο επικεφαλής του ISIS στο Αφγανιστάν

Πώς έγινε η επιχείρηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επικεφαλής του ISIS στο Αφγανιστάν πιθανόν σκοτώθηκε σε επιχείρηση που έγινε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στην ίδια επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους δύο Αμερικανοί υπαξιωματικοί. Περίπου 50 Αμερικανοί στρατιωτικοί και περίπου 40 Αφγανοί καταδρομείς μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο αρχηγείο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, Τζεφ Ντέιβις.

Εκεί πιστεύεται ότι βρισκόταν ο Αμπντουλ Χάσιμπ, ο οποίος θεωρείται από το Πεντάγωνο ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν. Ακολούθησε σφοδρή μάχη περίπου 3 ωρών. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι ο Χάσιμπ σκοτώθηκε σε αυτή την επιχείρηση αλλά δεν το έχουν επιβεβαιώσει προς το παρόν, συμπλήρωσε ο Ντέιβις.

«Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του εμίρη (Χάσιμπ) και των ακολούθων του θα επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις του ISIS στο Αφγανιστάν και θα μας βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος να καταστραφεί (η οργάνωση αυτή) το 2017», ανέφερε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην αφγανική επικράτεια σε ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια πηγή, «πολλά ανώτερα στελέχη» του ISIS και της επαρχίας Χορασάν, όπως είναι γνωστός ο τοπικός του βραχίονας, καθώς και «έως και 35 μαχητές» της τζιχαντιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, οι λοχίες Τζόσουα Ρότζερς και Κάμερον Τόμας, μέλη των Ρέιντζερς (ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς) επίσης σκοτώθηκαν. Για τους θανάτους τους διεξάγεται έρευνα, καθώς είναι πιθανόν να τραυματίστηκαν από φίλια πυρά.

«Μαχόμενοι στο πλευρό των Αφγανών εταίρων μας, ο Τζος και ο Κάμερον απέδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να αναμετρηθούν με τον κίνδυνο και να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στους εχθρούς μας», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Τζιμ Μάτις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Το στρατόπεδο των τζιχαντιστών βρισκόταν κοντά στο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο στοχοθέτησε ο αμερικανικός στρατός τη 13η Απριλίου, όταν προχώρησε στη ρίψη της μεγαλύτερης συμβατικής βόμβας που διαθέτει στο οπλοστάσιό του, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι στο Αφγανιστάν—όπου εμφανίστηκαν στις αρχές του 2015—παραμένουν ακόμη εν δράσει κάπου χίλιοι τζιχαντιστές, περίπου οι μισοί από όσους διέθετε το ISIS στη χώρα όταν οι δυνάμεις του στη χώρα έφθασαν στην κορύφωσή τους.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση