HomeHL-GreeceΤζανακόπουλος: Έγιναν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για τη συμφωνία

Τζανακόπουλος: Έγιναν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για τη συμφωνία

«Το δικό μας σχέδιο, είναι να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Για να επιτευχθεί συμφωνία έγιναν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Υποχωρήσεις έγιναν και από το ΔΝΤ και από την ΕΕ και από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας απόψε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η ελληνική πλευρά δέχθηκε αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος και από την άλλη πλευρά υπήρξε η αποδοχή του γεγονότος ότι εκτός από τα αρνητικά θα υπάρξουν και θετικά μέτρα. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το πνεύμα της λιτότητας που υποστηρίζουν οι συντηρητικές δυνάμεις, ούτε οι συντηρητικές το δικό μας πολιτικό πλαίσιο. Το δικό μας σχέδιο, είναι να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία και να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό δεδομένου των συνθηκών διεθνώς Είναι η πρώτη φορά που κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα μέτρα όπως, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της μείωσης του αφορολόγητου έχουν συνέπειες, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ωστόσο:

«Θα υπάρξουν αντίμετρα, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ χαμηλού φορολογικού συντελεστή αύξηση κοινωνικών δαπανών σε υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Θα υπάρξει μια ισορροπία κοινωνικά βιώσιμα και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς κοινωνικής επιτροπείας για την οποία υπάρχουν ευθύνες».

Συμπλήρωσε πως για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικότητα και να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής χρειάζεται ανάπτυξη, αναδιανομή, δυνατότητα αύξησης των μισθών και προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος στην αγορά εργασίας, «και αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πολλά από αυτά», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε:

«Δεν υπάρχει ανησυχία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι ότι έως την Κυριακή θα έχουμε καταλήξει στα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας και μετά τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου».

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση