HomeΕΛΛΑΔΑΞανά στο προσκήνιο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Ξανά στο προσκήνιο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράγραπτα τα διεθνή ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δήλωση με αφορμή την 76η επέτειο κατάληψης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα και την τριπλή κατοχή της χώρας, εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα κάνει λόγο περί «χειρονομίας μνήμης» για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Μάλιστα, στο κείμενο που ανέγνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, γίνεται αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «η επίσημη θέση του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ότι ο θεσμός της παραγραφής δεν εφαρμόζεται ούτε στο ποινικό, αλλά ούτε και στο αστικό σκέλος των υποθέσεων που πηγάζουν από τη δράση των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της τριπλής κατοχής 1941-1945».

Το κείμενο της δήλωσης αναφέρει:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι τα θύματα των διεθνών εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά την ανθρωπότητας και των πράξεων γενοκτονίας δικαιούνται την πλήρη και απαρακώλυτη πρόσβαση σε αποτελεσματική έννομη θεραπεία, διατηρώντας το δικαίωμα στην αλήθεια και στην ιστορική μνήμη.

Τα θύματα των θηριωδιών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ουδέποτε είχαν στη διάθεσή τους τα αναγκαία έννομα μέσα για την υπεράσπισή τους και την επιδίωξη ουσιαστικής νομικής, ηθικής και ιστορικής αποκατάστασης, γεγονός το οποίο οφείλεται και στην αποσιώπηση της μαρτυρικής αντιστασιακής ιστορίας του ελληνικού λαού, η οποία παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα των προσώπων στην ιστορική μνήμη και την πρόσβαση σε αποτελεσματική έννομη θεραπεία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ελληνικό Σύνταγμα τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι πράξεις γενοκτονίας δεν υπόκεινται στις περί παραγραφής διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Τονίζει ότι και με βάση τις εφαρμοστέες υπερισχύουσες αρχές του διεθνούς δικαίου απαράγραπτες παραμένουν και οι αστικές αξιώσεις που προκύπτουν από τα ως άνω διεθνή εγκλήματα, είτε αφορούν απαιτήσεις υλικής αποζημίωσης είτε χρηματικής ικανοποίησης, ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα την αμνήστευση από την κυβέρνηση της χούντας των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια της συνεδρίασης της 15ης Νοεμβρίου 1967 ενώπιον της 3ης Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που επ’ ουδενί απηχεί τη σταθερή στάση όλων των δημοκρατικά εκλεγμένων ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και την ομόφωνη θέση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι είναι απαράγραπτα τα διεθνή ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι η επίσημη θέση του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ότι ο θεσμός της παραγραφής δεν εφαρμόζεται ούτε στο ποινικό, αλλά ούτε και στο αστικό σκέλος των υποθέσεων που πηγάζουν από τη δράση των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της τριπλής κατοχής 1941-1945.

Υιοθετούμε την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών -ΙΖ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος, Σύνοδος Α΄, 27 Ιουλίου 2016- ιδίως δε τις αναφερόμενες σε αυτή προτάσεις, με τις οποίες τίθεται το ζήτημα του απαραγράπτου των κρίσιμων εγκλημάτων και αξιώσεων.

Αθήνα, 27 Απριλίου 2017».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση