HomeHL-9Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω σε συμφωνία για την Ελλάδα πριν το τέλος Μαΐου

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω σε συμφωνία για την Ελλάδα πριν το τέλος Μαΐου

Ζήτησε να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άποψή του ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για δέκα χρόνια από την Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, παρά ταύτα τόνισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθυστερήσει αλλά μπορεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

«Ελπίζω  πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και με όλους τους θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ξεκινώντας με μία συγγνώμη, για τον κόσμο που πρόσβαλε με προηγούμενες τοποθετήσεις του σε γερμανική εφημερίδα, περί νοτιοΕυρωπαίων που ξόδευαν τα λεφτά τους ασύστολα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τοποθετήθηκε υπέρ της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ) σε ένα «Ευρωπαϊκό ΔΝΤ».

«Ο ΕΣΜ εξετάζεται από Ευρωπαίους τεχνοκράτες και θα δημοσιεύσουμε τα ευρήματα τους τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός αναφορικά με τη μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να έχει και εποπτικό ρόλο έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε με θετικά λόγια για τη δουλειά και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, υπογραμμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,  και τις μεταρρυθμίσεις σε εισόδημα και συντάξεις. Παράλληλα τα θετικά αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ενθαρρυντικά σύμφωνα με τον κύριο Ντάισελμπλουμ.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε την «υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», γεγονός που οδήγησε σε πρωτοβουλίες του (όπως είπε) για την επίσπευση της διαδικασίας τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι πρωτοβουλίες του αυτές οδήγησαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας-γέφυρας τον Απρίλιο στην οποία καθορίστηκε ο τύπος, το μέγεθος και η χρονική τοποθέτηση των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η θεσμοθέτηση περικοπής συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020, έκαστα 1% επί του ΑΕΠ, θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και παράλληλα θα θεσμοθετηθούν και 2% μέτρα φοροελαφρύνσεων, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα πιάσει όλους του μνημονικούς στόχους.

Στη συνέχεια, οι δανειστές θα εξετάσουν τη πορεία της ελληνική οικονομίας στο μεσοπρόθεσμο και θα αναλύσουν την βιωσιμότητα του χρέους, έτσι ώστε να καταφέρουν να πείσουν και το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης.

Αντίθετος είναι ο Ολλανδός Πρόεδρος με την (Γερμανική κυρίως) θέση για δέσμευση της Ελλάδας σε επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3.5% επί του ΑΕΠ για 10 έτη, θεωρώντας πως το χρονικό αυτό πλαίσιο θα πρέπει να μειωθεί.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι απαιτείται  περισσότερος ρεαλισμός για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Απολογία για τους άστατους Νοτιοευρωπαίους

Απολογητικός τόσο για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ για τα “ποτά και τις γυναίκες” που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να ζητούν την παραίτησή του, όσο και από την άρνησή του να συμμετάσχει στην  στη συζήτηση για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 4 Απριλίου στην Ολομέλεια του ΕΚ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν καθώς ποτέ του δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν, ενώ αναφορικά με την απουσία του από την Ολομέλεια του Σώματος πριν από περίπου 20 ημέρες, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να παραστεί για λόγους που είχαν να κάνουν με υποχρεώσεις του στην Ολλανδία.

Για το θέμα σήμερα δέχθηκε ευρεία κριτική από ένα μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών με ισχυρότερη τοποθέτηση αυτή της Γερμανίδας πράσινης ευρωβουλευτού Σκα Κέλλερ η οποία του καταλόγισε πως κατάφερε «να προσβάλει τη μισή Ευρώπη».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση