HomeΕΛΛΑΔΑΣτΕ: Πυραγός καλείται να αποζημιώσει το Δημόσιο με 53.678 ευρώ

ΣτΕ: Πυραγός καλείται να αποζημιώσει το Δημόσιο με 53.678 ευρώ

Αποχώρησε αυθαίρετα από το Πυροσβεστικό Σώμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακριβά… πλήρωσε την απόφαση του να φύγει από το Πυροσβεστικό Σώμα ένας χειριστής αεροσκαφών, πριν από την λήξη της υποχρεωτικής 10ετούς παραμονής του, με αποτέλεσμα τώρα να καλείται να επιστρέψει στο δημόσιο 53.678 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στους μισθούς που θα λάμβανε από την ημέρα που έφυγε από το σώμα, το 2010 μέχρι και την ημέρα της υποχρεωτικής παραμονής του, το 2016.

Ο αξιωματικός, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως χειριστής αεροσκαφών για αρκετά χρόνια, πήρε στη συνέχεια τον βαθμό του πυραγού.

Τέσσερα χρόνια μετά ζήτησε να φύγει από την υπηρεσία, καθώς είχε θεμελιώσει, συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μάλιστα θέλησε να συμμετάσχει και στις δημοτικές εκλογές του 2010, γεγονός που γνωστοποίησε στο Πρωτοδικείο, δηλώνοντας την παραίτηση του από το Πυροσβεστικό Σώμα. Έκτοτε χάθηκε με μία ΕΔΕ σε εξέλιξη και τον ίδιο να μην εμφανίζεται όσες φορές και εάν τον κάλεσαν από τα πειθαρχικά όργανα.

Η υπόθεση κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου με την υπ’  αριθμ. 773/2017 απόφαση του Γ΄ Τμήματος έχασε την δικαστική μάχη και υποχρεούται να καταβάλλει την επίμαχη αποζημίωση.

Οι δικαστές έκριναν ότι «ο νομοθέτης επεδίωξε θεμιτώς να εξασφαλισθεί η στελέχωση του Σώματος από ικανούς και έμπειρους αξιωματικούς, οι οποίοι έλαβαν, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, εξειδικευμένη εκπαίδευση από την ανωτέρω Σχολή».

Η υποχρέωση αυτή, λένε οι δικαστές «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν πρόωρ από την υπηρεσία».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση