HomeHL-CultureΠέθανε ο σκηνοθέτης της «Σιωπής των Αμνών», Τζόναθαν Ντέμι

Πέθανε ο σκηνοθέτης της «Σιωπής των Αμνών», Τζόναθαν Ντέμι

Σε ηλικία 73 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ηλικία 73 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμι, βραβευμένος για Όσκαρ για την ταινία «Η Σιωπή των Αμνών».

Ο Ντέμι υπήρξε ακούραστος εργάτης της 7ης Τέχνης, παραδίδοντας μεταξύ άλλων ταινίες όπως το «Φιλαδέλφεια» με τους Τομ Χανκς και Ντένζελ Ουάσινγκτον και «The Manchurian Candidate».

Ο Τζόναθαν Ντέμι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1944 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Στην Νέα Υόρκη άφησε και την τελευταία του πνοή από καρκίνο του οισοφάγου και επιπλοκές στην καρδιά.

Ο Ντέμι είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2010, τον οποίο αντιμετώπισε, αλλά η ασθένεια επανεμφανίστηκε το 2015 και η κατάστασή του χειροτέρεψε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ντέμι ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ήταν η ταινία «Angels Hard as They Come», ένα biker film (ταινία με μοτοσικλέτες), σε παραγωγή του άρχοντα των B-Movies, Ρότζερ Κόρμαν.

Τη δεκαετία του 1980 έγινε γνωστός μέσα από ταινίες όπως το «Something Wild» με τον Τζεφ Ντάνιελς και τη Μέλανι Γκρίφιθ, ωστόσο η καριέρα του απογειώθηκε τη δεκαετία του 1990 με τη «Σιωπή των Αμνών» -που κατάφερε να αποσπάσει Όσκαρ και στις πέντε μεγάλες κατηγορίες (Ταινίας, Σκηνοθεσία, Α Ανδρικού Ρόλου, Α Γυναικείου Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου), αλλά και με την ταινία «Φιλαδέλφεια» που δεν δίστασε να μιλήσει για το AIDS, ένα δύσκολο θέμα που οι mainstream παραγωγές απέφευγαν να παρουσιάσουν.

Το 2008 γυρίζει την ταινία «Η Ρέιτσελ Παντρεύεται» με πρωταγωνίστρια την Αν Χαθαγουέι.

Ο Ντέμι παρέμεινε παράλληλα ένας αφοσιωμένος ντοκιμαντερίστας -σταθμός στην καριέρα του υπήρξε το ντοκιμαντέρ για τους Talking Heads, Stop Making Sense, ενώ γύρισε και τρεις ταινίες με τον Νιλ Γιανγκ.

Η πιο πρόσφατη ταινία του ήταν η συνεργασία του με τη Μέριλ Στριπ στην ταινία «Η Ρίκι και η Ροκ», ενώ γύρισε το 2016 και ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζάστιν Τιμπερλέικ.

Ήταν παντρεμένος με την καλλιτέχνιδα Τζόαν Χάουαρντ, με την οποία είχαν τρία παιδιά.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση