HomeHL-GreeceΣήμερα το ΚΥΣΕΑ για την τουρκική προκλητικότητα

Σήμερα το ΚΥΣΕΑ για την τουρκική προκλητικότητα

Συνεδριάζει στις 9 υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκφράζεται τόσο λεκτικά με τις κατά καιρούς δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας αλλά και έμπρακτα με τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου θα αποτελέσει κατά πληροφορίες το κεντρικό θέμα της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στις 9 το πρωί υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταίο επεισόδιο η κατακόρυφη άυξηση της έντασης πάνω από το Αιγαίο την Τετάρτη που εκτιμάται ότι αποτελέσε την «απάντηση» της Άγκυρας στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών να απορρίψει και το νέο αίτημα για την έκδοση των τριών πρώτων από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη να κάνουν «σουρωτήρι το FIR Αθηνών.

Την αρχή έκανε ένα CN-235, το οποίο μπήκε στις 10:15 το πρωί της Τρίτης μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο 18 φορές! Αμέσως μετά ακολούθησε σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 που, χρησιμοποιώντας την “πύλη” Χίου-Λέσβου, παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ κατά τη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής της Μονάδας Ετοιμότητας της Σκύρου, σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές.

Νωρίτερα, ένα ακόμη τουρκικό κατασκοπευτικό, που μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών, από τα ανατολικά της Ρόδου στις 15:10, και κατευθύνθηκε βόρεια. Οι επιτελείς του Πενταγώνου ανέφεραν ότι το “κοντέρ” των προκλήσεων θα γράψει τουλάχιστον 70 παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου.

Εκτός όμως από τις προκλήσεις της Τουρκικής αεροπορίας σημειώθηκαν και προκλήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στο 1 ναυτικό μίλι από βραχονησίδες του συμπλέγματος των Οινουσσών.

Στην περιοχή βρίσκονταν, για προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ομάδες κομάντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η παραβίαση, περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έσπευσε στην περιοχή.

Ο πλοίαρχος του, διά ασυρμάτου κάλεσε τις τουρκικές ακταιωρούς να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάτι το οποίο έπραξαν δίχως να προκληθεί περαιτέρω ένταση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση