HomeHL-WorldΗ Μαρίν Λεπέν έσπασε κάθε ρεκόρ ψήφων -7,6 εκατ. Γάλλοι την ψήφισαν

Η Μαρίν Λεπέν έσπασε κάθε ρεκόρ ψήφων -7,6 εκατ. Γάλλοι την ψήφισαν

Καμπανάκι στη Γαλλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο πήρε πάνω από 7,64 εκατομμύρια ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία του.

Με ποσοστό 21,53%, η Μαρίν Λεπέν πέτυχε το δεύτερο καλύτερο σκορ σε πρώτο γύρο εκλογών και βρέθηκε στην δεύτερη θέση, πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η ακροδεξιά υποψήφια βρίσκεται έτσι σε μια πρωτοφανώς πλεονεκτική θέση, από πολλές απόψεις. Κατ’αρχήν άφησε πίσω της τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα (Σοσιαλιστικό κόμμα και Ρεπουμπλικανοί) και κέρδισε 4 επιπλέον μονάδες σε σχέση με την προεδρική εκλογή του 2012. Αλλά το βασικό είναι ότι πήρε έναν τεράστιο αριθμό ψήφων, τις οποίες δεν είχε κερδίσει ποτέ το κόμμα της.

Στα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, το Εθνικό Μέτωπο πήρε συνολικά 7,64 εκατομμύρια ψήφους, ενώ το 2012 είχε πάρει 6,42 εκατομμύρια, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ που είχε πετύχε η ίδια στις δημοτικές εκλογές του 2015 (6,82 εκατομμύρια ψήφους).

Ας σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2002, όταν ο πατέρας της Ζαν Μαρί Λεπέν ήρθε αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο με τον δεξιό Ζακ Σιράκ, το ακροδεξιό κόμμα είχε πάρει 5,5 εκατομμύρια ψήφους.

Δείτε την αύξηση των ποσοστών του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος από το 1984 και το ρεκόρ ψήφων το 2017:

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση